Pasztet z soczewicy
I na koniec propozycja dla wegetarian, czyli pyszny pasztet, który z powodzeniem zastąpi te przygotowywane z różnego rodzaju mięs. Potrzebne nam będą: czerwona soczewica, kilka ziemniaków, cebula, czosnek, mąka ziemniaczana, mielona kolendra, mielony kmin rzymski, mielone chili, trochę bułki tartej, olej, jajko, sól i pieprz. Soczewicę gotujemy do miękkości, ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy. Czosnek i cebulę siekamy drobno, dodajemy do odsączonej soczewicy. Dokładamy także ziemniaki, doprawiamy, wsypujemy kilka łyżek mąki, wbijamy jajko i wszystko mieszamy. W razie potrzeby dodajemy bułkę tartą. Masę przekładamy do nasmarowanej masłem foremki i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.