Sprawdzone przepisy
Spośród warzyw strączkowych najczęściej wykorzystujemy w naszej kuchni fasolę i groch. Ale to soczewica jest najłatwiejsza w obróbce. Nie musimy jej moczyć przez noc, bardzo szybko się gotuje, jest zdrowa i smaczna. Pomysłów na dania z soczewicą jest wiele. Możemy z nich robić zupy, potrawki, kotlety i pulpety, używać w sałatkach i dipach.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa z soczewicy
Szybka, smaczna, lekko pikantna i rozgrzewająca zupa z soczewicy jest banalnie prosta do przygotowania. Potrzebujemy: szklankę zielonej soczewicy, marchewkę, pietruszkę, pora, kawałek imbiru, czerwoną cebulę, czosnek, kmin rzymski, ostrą mieloną paprykę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa obieramy, kroimy na małe kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, dodajemy soczewicę i przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki.
Pasta kanapkowa
Zdrowe pasty warzywne to znakomite urozmaicenie śniadania lub kolacji. Podane na ciemnym pieczywie smakują wyśmienicie. Do zrobienia pasty potrzebujemy: szklankę czerwonej soczewicy, dwa ząbki czosnku, cebulę, natkę kolendry, trochę pieprzu i soli, masło. Czosnek i cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Miksujemy ją z czosnkiem, cebulą i natką kolendry. Doprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki, żeby lekko stężała.
Sałatka z soczewicą
Odpowiednio ugotowane ziarna soczewicy są świetnym dodatkiem do wielu sałatek, które możemy przygotować długo przed podaniem. Składniki: zielona soczewica, pomidory koktajlowe, sałata rzymska, czerwona papryka, czerwona cebula, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, trochę miodu. Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Musi być jędrna i sypka, nie może się rozpadać. Paprykę kroimy w kostkę, pomidory na ćwiartki, sałatę w paski. Warzywa łączymy ze sobą. Z oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu robimy winegret, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Łosoś z soczewicą
Warzywa strączkowe mogą być również elementem potraw z ryb i mięsa. Soczewica pasuje idealnie do tłustych dań, na przykład z łososiem w roli głównej. Potrzebujemy: filety z łososia ze skórą, szklankę czerwonej soczewicy, cebulę, czosnek, puszkę krojonych pomidorów, papryczkę chili, tymianek, sól, pieprz i oliwę. Czosnek, chili i cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, przyprawy i soczewicę. W razie potrzeby możemy wlać trochę wody. Gotujemy, aż soczewica zmięknie. Do sosu wkładamy łososia i nie mieszając gotujemy kilka minut. Ryba będzie bardzo soczysta.
Pasztet z soczewicy
I na koniec propozycja dla wegetarian, czyli pyszny pasztet, który z powodzeniem zastąpi te przygotowywane z różnego rodzaju mięs. Potrzebne nam będą: czerwona soczewica, kilka ziemniaków, cebula, czosnek, mąka ziemniaczana, mielona kolendra, mielony kmin rzymski, mielone chili, trochę bułki tartej, olej, jajko, sól i pieprz. Soczewicę gotujemy do miękkości, ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy. Czosnek i cebulę siekamy drobno, dodajemy do odsączonej soczewicy. Dokładamy także ziemniaki, doprawiamy, wsypujemy kilka łyżek mąki, wbijamy jajko i wszystko mieszamy. W razie potrzeby dodajemy bułkę tartą. Masę przekładamy do nasmarowanej masłem foremki i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.