Papryka faszerowana soczewicą
Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiad lub kolację. Zazwyczaj do farszu używa się mięsa mielonego, ale soczewica z powodzeniem je zastąpi. Potrzebujemy: cztery czerwone papryki, szklankę ryżu, szklankę soczewicy, dwa suszone grzyby, natkę pietruszki, cebulę, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól, oliwę z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, ryż także gotujemy, ale tak, by był lekko twardy. Grzyby moczymy we wrzątku i kroimy drobno. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Łączymy w misce ryż, soczewicę, grzyby, cebulę, czosnek i posiekaną natkę. Solimy do smaku, dodajemy paprykę i pieprz, mieszamy. Nadziewamy farszem papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pół godziny do miękkości.