Pulpety z soczewicy
Dobrze przygotowane pulpety z soczewicy będą smakować nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Składniki: dwie szklanki soczewicy, cebula, marchewka, dwa ząbki czosnku, jajko, bułka tarta, suszony tymianek, sól, pieprz, pęczek natki kolendry, oliwa z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Na oliwie podsmażamy czosnek, cebulę i marchewkę. Dodajemy warzywa do odsączonej soczewicy, farsz studzimy, dodajemy posiekaną kolendrę, jajko, bułkę tartą, przyprawy i wszystko miksujemy. Z masy formujemy małe pulpety, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.