Soczewica na 5 sposobów. Pysznie, zdrowo i sycąco

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Propozycje na jesień

Obraz
© 123RF

Soczewica coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jest to jedno z najcenniejszych warzyw. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, świetnie przyswajalnego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Soczewica ma niską zawartość sodu, co jest istotne dla utrzymania właściwego ciśnienia, a w dodatku jest bardzo sycąca, co pozwala ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii z innych produktów. W kuchni można z niej przygotować wiele smacznych potraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gulasz z soczewicy

Obraz
© iStock.com

W wielu kuchniach świata gotuje się przeróżne potrawki i gulasze z ziarnami soczewicy. Te jednogarnkowe dania są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. W naszym przepisie potrzebujemy: szklankę soczewicy, cebulę, kawałek pora, dwie czerwone papryki, marchewkę, ziemniaka, kilka pomidorów, czosnek, oliwę z oliwek, suszoną bazylię, suszony tymianek, pieprz, trochę oliwy i sól. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy bez soli do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w dużym rondlu. Dodajemy do nich soczewicę i pokrojone na ćwiartki pomidory. Dolewamy trochę wody, dodajemy przyprawy i dusimy 15 minut. Gotowe.

/ 6Zupa z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Smaczne i rozgrzewające zupy z roślin strączkowych są w Polsce bardzo popularne. Radko jednak wykorzystujemy w tym celu soczewicę. Warto to zmienić. Składnikami naszej zupy są: kilka szklanek bulionu warzywnego, dwa ziemniaki, dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, szklanka soczewicy, sól, pieprz, natka pietruszki. Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy kilka minut. Dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka, posypujemy ją natką pietruszki i doprawiamy do smaku.

/ 6Makaron z soczewicą

Obraz
© 123RF

Soczewica jest bardzo nieoczywistym dodatkiem do makaronu. Kto jednak raz spróbuje, będzie przyrządzał to danie bardzo często. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, dwie szklanki drobnego makaronu, cebulę, czosnek, pęczek szczypiorku, oliwę z oliwek, suszone oregano, pieprz i sól. Czosnek i cebulę kroimy w w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Soczewicę oraz makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy z makaronem i posypujemy szczypiorkiem.

/ 6Pulpety z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Dobrze przygotowane pulpety z soczewicy będą smakować nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Składniki: dwie szklanki soczewicy, cebula, marchewka, dwa ząbki czosnku, jajko, bułka tarta, suszony tymianek, sól, pieprz, pęczek natki kolendry, oliwa z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Na oliwie podsmażamy czosnek, cebulę i marchewkę. Dodajemy warzywa do odsączonej soczewicy, farsz studzimy, dodajemy posiekaną kolendrę, jajko, bułkę tartą, przyprawy i wszystko miksujemy. Z masy formujemy małe pulpety, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.

/ 6Papryka faszerowana soczewicą

Obraz
© iStock.com

Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiad lub kolację. Zazwyczaj do farszu używa się mięsa mielonego, ale soczewica z powodzeniem je zastąpi. Potrzebujemy: cztery czerwone papryki, szklankę ryżu, szklankę soczewicy, dwa suszone grzyby, natkę pietruszki, cebulę, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól, oliwę z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, ryż także gotujemy, ale tak, by był lekko twardy. Grzyby moczymy we wrzątku i kroimy drobno. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Łączymy w misce ryż, soczewicę, grzyby, cebulę, czosnek i posiekaną natkę. Solimy do smaku, dodajemy paprykę i pieprz, mieszamy. Nadziewamy farszem papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pół godziny do miękkości.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru