Soczewica na 5 sposobów. Pysznie, zdrowo i sycąco

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Propozycje na jesień

Obraz
© 123RF

Soczewica coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jest to jedno z najcenniejszych warzyw. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, świetnie przyswajalnego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Soczewica ma niską zawartość sodu, co jest istotne dla utrzymania właściwego ciśnienia, a w dodatku jest bardzo sycąca, co pozwala ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii z innych produktów. W kuchni można z niej przygotować wiele smacznych potraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gulasz z soczewicy

Obraz
© iStock.com

W wielu kuchniach świata gotuje się przeróżne potrawki i gulasze z ziarnami soczewicy. Te jednogarnkowe dania są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. W naszym przepisie potrzebujemy: szklankę soczewicy, cebulę, kawałek pora, dwie czerwone papryki, marchewkę, ziemniaka, kilka pomidorów, czosnek, oliwę z oliwek, suszoną bazylię, suszony tymianek, pieprz, trochę oliwy i sól. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy bez soli do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w dużym rondlu. Dodajemy do nich soczewicę i pokrojone na ćwiartki pomidory. Dolewamy trochę wody, dodajemy przyprawy i dusimy 15 minut. Gotowe.

/ 6Zupa z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Smaczne i rozgrzewające zupy z roślin strączkowych są w Polsce bardzo popularne. Radko jednak wykorzystujemy w tym celu soczewicę. Warto to zmienić. Składnikami naszej zupy są: kilka szklanek bulionu warzywnego, dwa ziemniaki, dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, szklanka soczewicy, sól, pieprz, natka pietruszki. Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy kilka minut. Dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka, posypujemy ją natką pietruszki i doprawiamy do smaku.

/ 6Makaron z soczewicą

Obraz
© 123RF

Soczewica jest bardzo nieoczywistym dodatkiem do makaronu. Kto jednak raz spróbuje, będzie przyrządzał to danie bardzo często. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, dwie szklanki drobnego makaronu, cebulę, czosnek, pęczek szczypiorku, oliwę z oliwek, suszone oregano, pieprz i sól. Czosnek i cebulę kroimy w w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Soczewicę oraz makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy z makaronem i posypujemy szczypiorkiem.

/ 6Pulpety z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Dobrze przygotowane pulpety z soczewicy będą smakować nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Składniki: dwie szklanki soczewicy, cebula, marchewka, dwa ząbki czosnku, jajko, bułka tarta, suszony tymianek, sól, pieprz, pęczek natki kolendry, oliwa z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Na oliwie podsmażamy czosnek, cebulę i marchewkę. Dodajemy warzywa do odsączonej soczewicy, farsz studzimy, dodajemy posiekaną kolendrę, jajko, bułkę tartą, przyprawy i wszystko miksujemy. Z masy formujemy małe pulpety, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.

/ 6Papryka faszerowana soczewicą

Obraz
© iStock.com

Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiad lub kolację. Zazwyczaj do farszu używa się mięsa mielonego, ale soczewica z powodzeniem je zastąpi. Potrzebujemy: cztery czerwone papryki, szklankę ryżu, szklankę soczewicy, dwa suszone grzyby, natkę pietruszki, cebulę, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól, oliwę z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, ryż także gotujemy, ale tak, by był lekko twardy. Grzyby moczymy we wrzątku i kroimy drobno. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Łączymy w misce ryż, soczewicę, grzyby, cebulę, czosnek i posiekaną natkę. Solimy do smaku, dodajemy paprykę i pieprz, mieszamy. Nadziewamy farszem papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pół godziny do miękkości.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce