Propozycje na jesień
Soczewica coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jest to jedno z najcenniejszych warzyw. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, świetnie przyswajalnego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Soczewica ma niską zawartość sodu, co jest istotne dla utrzymania właściwego ciśnienia, a w dodatku jest bardzo sycąca, co pozwala ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii z innych produktów. W kuchni można z niej przygotować wiele smacznych potraw.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gulasz z soczewicy
W wielu kuchniach świata gotuje się przeróżne potrawki i gulasze z ziarnami soczewicy. Te jednogarnkowe dania są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. W naszym przepisie potrzebujemy: szklankę soczewicy, cebulę, kawałek pora, dwie czerwone papryki, marchewkę, ziemniaka, kilka pomidorów, czosnek, oliwę z oliwek, suszoną bazylię, suszony tymianek, pieprz, trochę oliwy i sól. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy bez soli do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w dużym rondlu. Dodajemy do nich soczewicę i pokrojone na ćwiartki pomidory. Dolewamy trochę wody, dodajemy przyprawy i dusimy 15 minut. Gotowe.
Zupa z soczewicy
Smaczne i rozgrzewające zupy z roślin strączkowych są w Polsce bardzo popularne. Radko jednak wykorzystujemy w tym celu soczewicę. Warto to zmienić. Składnikami naszej zupy są: kilka szklanek bulionu warzywnego, dwa ziemniaki, dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, szklanka soczewicy, sól, pieprz, natka pietruszki. Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy kilka minut. Dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka, posypujemy ją natką pietruszki i doprawiamy do smaku.
Makaron z soczewicą
Soczewica jest bardzo nieoczywistym dodatkiem do makaronu. Kto jednak raz spróbuje, będzie przyrządzał to danie bardzo często. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, dwie szklanki drobnego makaronu, cebulę, czosnek, pęczek szczypiorku, oliwę z oliwek, suszone oregano, pieprz i sól. Czosnek i cebulę kroimy w w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Soczewicę oraz makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy z makaronem i posypujemy szczypiorkiem.
Pulpety z soczewicy
Dobrze przygotowane pulpety z soczewicy będą smakować nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Składniki: dwie szklanki soczewicy, cebula, marchewka, dwa ząbki czosnku, jajko, bułka tarta, suszony tymianek, sól, pieprz, pęczek natki kolendry, oliwa z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Na oliwie podsmażamy czosnek, cebulę i marchewkę. Dodajemy warzywa do odsączonej soczewicy, farsz studzimy, dodajemy posiekaną kolendrę, jajko, bułkę tartą, przyprawy i wszystko miksujemy. Z masy formujemy małe pulpety, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.
Papryka faszerowana soczewicą
Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiad lub kolację. Zazwyczaj do farszu używa się mięsa mielonego, ale soczewica z powodzeniem je zastąpi. Potrzebujemy: cztery czerwone papryki, szklankę ryżu, szklankę soczewicy, dwa suszone grzyby, natkę pietruszki, cebulę, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól, oliwę z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, ryż także gotujemy, ale tak, by był lekko twardy. Grzyby moczymy we wrzątku i kroimy drobno. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Łączymy w misce ryż, soczewicę, grzyby, cebulę, czosnek i posiekaną natkę. Solimy do smaku, dodajemy paprykę i pieprz, mieszamy. Nadziewamy farszem papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pół godziny do miękkości.