Soczewica na 5 sposobów. Pysznie, zdrowo i sycąco

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Propozycje na jesień

Obraz
© 123RF

Soczewica coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jest to jedno z najcenniejszych warzyw. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, świetnie przyswajalnego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Soczewica ma niską zawartość sodu, co jest istotne dla utrzymania właściwego ciśnienia, a w dodatku jest bardzo sycąca, co pozwala ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii z innych produktów. W kuchni można z niej przygotować wiele smacznych potraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gulasz z soczewicy

Obraz
© iStock.com

W wielu kuchniach świata gotuje się przeróżne potrawki i gulasze z ziarnami soczewicy. Te jednogarnkowe dania są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. W naszym przepisie potrzebujemy: szklankę soczewicy, cebulę, kawałek pora, dwie czerwone papryki, marchewkę, ziemniaka, kilka pomidorów, czosnek, oliwę z oliwek, suszoną bazylię, suszony tymianek, pieprz, trochę oliwy i sól. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy bez soli do miękkości. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w dużym rondlu. Dodajemy do nich soczewicę i pokrojone na ćwiartki pomidory. Dolewamy trochę wody, dodajemy przyprawy i dusimy 15 minut. Gotowe.

/ 6Zupa z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Smaczne i rozgrzewające zupy z roślin strączkowych są w Polsce bardzo popularne. Radko jednak wykorzystujemy w tym celu soczewicę. Warto to zmienić. Składnikami naszej zupy są: kilka szklanek bulionu warzywnego, dwa ziemniaki, dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, szklanka soczewicy, sól, pieprz, natka pietruszki. Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy kilka minut. Dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka, posypujemy ją natką pietruszki i doprawiamy do smaku.

/ 6Makaron z soczewicą

Obraz
© 123RF

Soczewica jest bardzo nieoczywistym dodatkiem do makaronu. Kto jednak raz spróbuje, będzie przyrządzał to danie bardzo często. Potrzebujemy: szklankę soczewicy, dwie szklanki drobnego makaronu, cebulę, czosnek, pęczek szczypiorku, oliwę z oliwek, suszone oregano, pieprz i sól. Czosnek i cebulę kroimy w w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Soczewicę oraz makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy z makaronem i posypujemy szczypiorkiem.

/ 6Pulpety z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Dobrze przygotowane pulpety z soczewicy będą smakować nawet tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Składniki: dwie szklanki soczewicy, cebula, marchewka, dwa ząbki czosnku, jajko, bułka tarta, suszony tymianek, sól, pieprz, pęczek natki kolendry, oliwa z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Na oliwie podsmażamy czosnek, cebulę i marchewkę. Dodajemy warzywa do odsączonej soczewicy, farsz studzimy, dodajemy posiekaną kolendrę, jajko, bułkę tartą, przyprawy i wszystko miksujemy. Z masy formujemy małe pulpety, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.

/ 6Papryka faszerowana soczewicą

Obraz
© iStock.com

Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiad lub kolację. Zazwyczaj do farszu używa się mięsa mielonego, ale soczewica z powodzeniem je zastąpi. Potrzebujemy: cztery czerwone papryki, szklankę ryżu, szklankę soczewicy, dwa suszone grzyby, natkę pietruszki, cebulę, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól, oliwę z oliwek. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, ryż także gotujemy, ale tak, by był lekko twardy. Grzyby moczymy we wrzątku i kroimy drobno. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Łączymy w misce ryż, soczewicę, grzyby, cebulę, czosnek i posiekaną natkę. Solimy do smaku, dodajemy paprykę i pieprz, mieszamy. Nadziewamy farszem papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pół godziny do miękkości.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem