Lekka sałatka z łososiem
Porcja białka na śniadanie zapewni nam uczucie sytości na dłużej i pomoże spalić nagromadzone zapasy tłuszczu.
Składniki:
- łosoś wędzony - 50 g,
- pomidor - 100 g,
- oliwki czarne marynowane - 20 g,
- oliwa - 3 g,
- bułka grahamka - 25 g,
- kiełki rzeżuchy, rukola lub inna sałata, sok cytrynowy, zioła prowansalskie.
Na rukoli układamy pomidory pokrojone w kostkę, kawałki łososia oraz oliwki przekrojone na pół. Całość skrapiamy sosem przygotowanym z oliwy, kilku kropel soku z cytryny oraz ziół. Posypujemy kiełkami rzeżuchy. Sałatkę podajemy z pieczywem.
Alicja Wałdoch: Ryby zawierają duże ilości kwasu omega -3, jodu, białka oraz witaminy B6, w rezultacie zwiększone spożycie ryb podkręca działanie naszej gospodarki energetycznej. Jod zawarty w rybach oraz w kiełkach rzeżuchy jest sprzymierzeńcem prawidłowej pracy tarczycy, a gdy cierpimy na jego niedobór, nasz metabolizm może znaczne spowolnić.
Białko przyspiesza podstawową przemianę materii nawet o 25 proc. W praktyce oznacza to, że organizm, aby je strawić, potrzebuje znacznie więcej energii niż przy trawieniu innych składników odżywczych. Należy pamiętać, aby nie przesadzić, średnie zapotrzebowanie na białko dorosłej osoby wynosi 0,8-1 g/kg masy ciała. Zachęcam do spożywania nabiału w postaci jogurtów naturalnych, kefirów, maślanek, ryb i chudego mięsa.