Owsianka ze śliwkami
Warto odkryć tę potrawę na nowo, bo ma wiele dobroczynnych właściwości.
Składniki:
- mleko 1,5 proc. tłuszczu - 250 g,
- płatki owsiane - 100 g,
- śliwki - 100 g,
- cynamon.
Płatki zalewamy niewielką ilością wody i podgrzewamy, aż się lekko rozkleją i zmiękną. Następnie dolewamy mleko i gotujemy, aż płatki będą zupełnie miękkie. Do owsianki pod koniec można dodać cynamonu. Podajemy ze śliwkami.
Alicja Wałdoch: Płatki owsiane to węglowodany złożone, które są wolno trawione i powodują, że glukoza uwalnia się do krwioobiegu stopniowo. Dzięki temu organizm kontroluje wydzielanie insuliny, a przez to nie magazynuje kalorii. Błonnik zawarty w płatkach owsianych dodatkowo powoduje wzrost uczucia sytości, zniwelowanie dolegliwości układu pokarmowego np. zaparć. Beta-glukany zawarte w płatkach owsianych przy dłuższym spożywaniu wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu.