Łączenie z żelatyną lub czekoladą
Nigdy nie powinniśmy dolewać gorącej żelatyny lub czekolady do kremówki w trakcie ubijania. Poza tym, jeśli zamierzamy wymieszać śmietanę z innymi dodatkami, musimy ubić ją na pół sztywno. Na 500 g śmietanki dodajemy łyżkę żelatyny, rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę trzeba wcześniej schłodzić. Potem dodajemy do niej kilka łyżek ubitej kremówki i szybko mieszamy trzepaczką, a następnie przelewamy do pozostałej części śmietany. Śmietanę i żelatynę należny mieszać bardzo energicznie, w przeciwnym razie masa zbyt szybko się zetnie. Jeśli chcemy przygotować krem czekoladowy na bazie kremówki, powinniśmy dzień wcześniej zagotować śmietankę z czekoladą, schłodzić płyn i odstawić go na noc do lodówki. Po tym czasie ubijamy śmietanę zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami. Ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę można również wlać cienkim strumieniem do ubitej śmietany i wymieszać łyżką.