Jak ubijać?
Przystępując do pracy, ustaw na początku najwyższe obroty miksera. Jeśli śmietanę ubijasz z cukrem (najlepszy będzie cukier puder lub drobnoziarnisty), dodaj go na początku, ponieważ w niskiej temperaturze będzie się on wolniej rozpuszczał. Ubijaj kremówkę do czasu aż końcówki miksera zaczną zostawiać na niej wyraźne ślady. Wtedy zmniejsz obroty, by nie dopuścić do zwarzenia (czyli rozwarstwienia i wytrącenia się grudek tłuszczu) i kontynuuj ubijanie aż stanie się sztywna. Po czym to poznać? Po uniesieniu końcówki miksera na śmietanie powstanie charakterystyczny czubek. Jeżeli jednak przebijesz kremówkę, nie musisz od razu wpadać w panikę. Sytuacja jest jeszcze do uratowania. Dodaj dwie łyżki skondensowanego słodzonego mleka, serka homogenizowanego lub gęstej śmietany i wmieszać je delikatnie łyżką bądź silikonową szpatułką.