Śmietana śmietanie nierówna
Od czego trzeba zacząć? Oczywiście od śmietany. Wybieramy słodką śmietankę, czyli kremówkę, która zawiera 30 lub 36 procent tłuszczu. Mniejsza zawartość tłuszczu uniemożliwi jej ubicie. Zanim przystąpimy do pracy musimy produkt dobrze schłodzić w lodówce. Nawet lekko ogrzana śmietana nie będzie się chciała dobrze ubić. Można ten proces przyspieszyć, chłodząc śmietanę w zamrażalniku. Należy uważać, aby się nie zmroziła, ponieważ wtedy raczej nie uda nam się jej ubić. Ważne jest także, by nie mieszać produktów od różnych producentów. Miska, w której będziemy przygotowywać śmietanę, również powinna być zimna, dlatego należy ją wstawić na około 15 minut do zamrażalnika. Najlepsze będzie wysokie metalowe naczynie (miska lub garnek). Pamiętajmy, by wcześniej je dokładnie umyć i osuszyć, ponieważ śmietana łatwo chłonie obce zapachy.