Ruszająca się ośmiornica
W kuchni koreańskiej można znaleźć intrygującą potrawę o nazwie Sannakji. Jej niezwykłość polega na tym, że klientom serwuje się żywą ośmiornicę! Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, jednak o wiele trudniejsza jest jego sprawna i bezpieczna konsumpcja. Zacznijmy jednak od sposobu przyrządzenia. Podstawą Sannakji jest niewielka ośmiorniczka, w języku koreańskim nazywana nakji. Żywą ośmiorniczkę z reguły tnie się na małe kawałki, czasami jednak serwowana jest w całości. Następnie delikatnie oprósza się mięso ziarnami sezamu i polewa olejem sezamowym. Tak przygotowany posiłek należy natychmiast spożyć. Przeważnie gotowe Sannakji delikatnie migruje po talerzu za pomocą wciąż aktywnych przyssawek.
Niedokładne pogryzienie ramion może spowodować przyssanie się tej części do przełyku i śmiertelne zadławienie! Z drugiej strony, wprawieni w jedzeniu Sannakji podkreślają to niezwykłe uczucie, jakie powodują przesuwające się w przełyku macki!