Śmiertelnie niebezpieczne przysmaki
To może cię zabić!
Egzotyczna kuchnia pełna jest specyficznych przysmaków, które nie zawsze trafiają w gusta Europejczyków. Aby skosztować niektórych z nich, często trzeba nie tylko przełamać wewnętrzny opór, ale również wykazać się sporą odwagą. Jedzenie ich przypomina nieco rosyjską ruletkę, bo nieodpowiednio przygotowane potrawy mogą doprowadzić nawet do śmierci!
Egzotyczna kuchnia pełna jest specyficznych przysmaków, które nie zawsze trafiają w gusta Europejczyków. Aby skosztować niektórych z nich, często trzeba nie tylko przełamać wewnętrzny opór, ale również wykazać się sporą odwagą. Jedzenie ich przypomina nieco rosyjską ruletkę, bo nieodpowiednio przygotowane potrawy mogą spowodować nawet śmierć!
Ryba fugu
To ryba, której charakterystyczną cechą jest to, że w momencie zagrożenia nadyma się jak piłka i straszy napastnika dziesiątkami wystających kolców. Ale też prawdziwy rarytas obecny w japońskiej kuchni od stuleci. Swoją popularność zawdzięcza niezwykle delikatnemu, prawie przezroczystemu mięsu. Chociaż niektórzy twierdzą, że jest zbyt mdłe. Za to niewątpliwą atrakcją jest element ryzyka towarzyszący spożyciu fugu. Zawiera bowiem toksyczne substancje, które pozwalają jej przetrwać w naturalnym środowisku, ale dla człowieka są zabójcze.
KŻ/mmch