Toksyczna ryba
Najwięcej trucizny znajduje się w wątrobie, a także jajnikach, jądrach oraz w skórze. Wprowadzanie do obrotu lub serwowanie najbardziej toksycznej części - wątroby - jest w Japonii nielegalne. Poza tym handlem fugu mogą zajmować się jedynie osoby posiadające specjalne uprawnienia. Ci, którzy chcą uzyskać licencję muszą terminować przez dwa lub trzy lata, zanim będą mogli przystąpić do urzędowego egzaminu.
Jaka trucizna znajdująca się w rybie? To substancja zwana tetrodotoksyną. Jej szkodliwe działanie na błony nerwowe powoduje paraliż wszystkich mięśni. W efekcie osoba pod wpływem tetrodotoksyny nie jest w stanie oddychać i umiera przez uduszenie. Co gorsze, substancja nie zaburza świadomości.
Chociaż jedzenie ryby w restauracji jest raczej bezpieczne, nie brakuje amatorów na bardziej toksyczne części dostępne na czarnym rynku. Podobno niewielka ilość trucizny na języku powoduje niezwykłe uczucie pieczenia, szczypania i drętwienia.