Smaczna Pyza poleca klopsiki w sosie smardzowym
Składniki: ok. 700 g chudej karkówki wieprzowej, 1 jajko, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki musztardy z prażoną cebulą, 100 ml mleka, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia, mąka.
Sos: smardze suszone, 100 ml śmietanki kremówki, 1 cebula, 1 łyżka masła
Przygotowanie: grzyby (1/2 litra suszu) zalałam 1,5 szklanki letniej wody i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie zmieliłam karkówkę i 1 niedużą surową cebulę. Do masy dodałam startą na tarce jarzynowej marchewkę, małe jajko, po dwie płaskie łyżki bułki tartej i kaszy manny, mleko i 2 czubate łyżki musztardy z prażoną cebulką. Wyrobiłam dokładnie i doprawiłam jeszcze solą oraz pieprzem ziołowym. Z masy formowałam nieduże klopsiki. Ręce zmoczyłam w zimnej wodzie, żeby mięso nie kleiło się do nich. Obtoczyłam kuleczki w mące i obsmażyłam na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Namoczone grzyby odcedziłam i pokroiłam w paski. Wodę z moczenia zachowałam. W rondlu rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim posiekaną cebulę. Wlałam wodę z moczenia i dodałam grzyby, dusiłam ok. 5 minut, a następnie dołożyłam klopsiki i dusiłam jeszcze razem kolejne 15 minut. Na koniec dolałam gęstą śmietanę kremówkę i doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem. Podałam z makaronem. Do sosu można dodać trochę posiekanej zieleniny, natki pietruszki albo koperku.