Z ogródka czy ze sklepu?
To wyjątkowo smaczne grzyby, bardzo aromatyczne, nadające potrawie charakterystyczny, ostry, grzybowy zapach i smak. Trzeba się jednak bardzo napracować przy ich przygotowaniu. Porowata, jamista struktura i to, że są w środku puste powoduje, że jest na nich mnóstwo piasku, ziemi, a nawet owadów. Dlatego też świeże smardze musimy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i wyszorować delikatnie szczoteczką. Z grzybami suszonymi postępujemy podobnie. Nie trzeba ich moczyć - zbyt szybko nasiąkają wodą.
Smardze można gotować, smażyć, marynować i nadziewać. W kuchni używa się zarówno świeżych, jak i suszonych owocników. Możemy zaszaleć, jeśli mamy grzyby ze swojego ogrodu. Z kupionymi w sklepie nie jest już tak różowo, bo są one ekstremalnie drogie. Kilogram świeżych może kosztować nawet 300 złotych, a suszone są dostępne tylko dla najbogatszych - kilogram kosztuje - uwaga - 2500 złotych!