Tarta tatin
Pyszna „odwrócona” tarta z jabłkami, podawana zwykle z gałką lodów, to dziś klasyka francuskiej kuchni. Trudno jednak uwierzyć, że smakołyk powstał przypadkowo. Za jego autorkę uchodzi Stéphanie Tatin, która na przełomie XIX i XX wieku wspólnie z siostrą prowadziła hotel i istniejącą do dziś restaurację w Lamotte-Beuvron. Pewnego dnia kobieta planowała upiec zwykłe ciasto z jabłkami, ale zaaferowana dużą liczbą gości włożyła do pieca same owoce. Starając się naprawić błąd, w ostatniej chwili przykryła je ciastem i tak powstała słynna „odwrócona tarta”. Według innej wersji Tatin nie dopilnowała jabłek smażonych na szarlotkę i przypaliła je. By ratować deser, przykryła owoce ciastem i wstawiła do pieca. Tarta szybko stała się popisowym daniem hotelu Tatin, a przepis rozpowszechnił jeden z jego gości – Louis Vaudable, właściciel paryskiej restauracji Maxim’s.