Klasycznie i po polsku – wątróbka z cebulką
Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, cebula, jabłko (najlepiej reneta), mąka do obtoczenia wątróbki, łyżka suszonego majeranku, sól, pieprz, cukier, olej.
Przygotowanie: wątróbkę opłucz, usuń z niej żyłki, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 2 godz. Cebulę obierz, pokrój w piórka, delikatnie oprósz solą i cukrem. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Przełóż ją na talerz. Na tej samej patelni podsmaż jabłka, aż zmiękną, a następnie dodaj do cebuli. Wątróbkę osusz delikatnie, oprósz mąką i smaż przez ok. 5 min. na rozgrzanym oleju, cały czas obracając. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.