Smaki Polski: wątróbka drobiowa smażona z cebulką

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko dla wielbicieli podrobów

Obraz
© 123RF.COM

Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Przed laty bardzo popularna, przyrządzana na wiele sposobów, współcześnie uważana za „mięso dla ubogich”. Na szczęście ten pogląd powoli odchodzi do lamusa. Wątróbka oraz inne podroby coraz częściej goszczą w kartach dań dobrych restauracji. Przestają być traktowane jako produkty drugiej kategorii. I słusznie. Wątróbka jest bowiem nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Zobacz, jak ją odpowiednio przyrządzić.

/ 5Wątróbka – mięso drugiej kategorii?

Obraz
© Shutterstock.com

Zapewne niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że wątróbka ma więcej składników odżywczych niż pierś kurczaka czy mięso z szynki. Stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości białka, witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do diety. Co znajdziemy w wątróbce? Witaminy A, D, B2, B12, kwas foliowy, cynk, żelazo, miedź. Warto jednak pamiętać, że nie wszyscy powinni po nią sięgać. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz osoby, które mają problem z cholesterolem, układem krążenia lub cierpią na dnę moczanową.

/ 5Na co zwrócić uwagę, kupując wątróbkę

Obraz
© Shutterstock.com

Do wyboru mamy wątróbkę wieprzową, cielęcą, wołową oraz wieprzową. Różnią się one zawartością składników mineralnych oraz tłuszczu. Za najsmaczniejszą uchodzi drobiowa. Kupując wątróbkę, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej świeżość. Podroby psują się bowiem szybciej niż mięso. Powinna mieć jednolity kolor, bez przebarwień, plam, nie może być też szara ani poczerniała. Zwróć uwagę, by była błyszcząca, śliska i miała neutralny zapach, jeśli czuć ją kwasem, to lepiej jej nie kupować. Surową wątróbkę możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni. Najlepiej, by była owinięta w papier.

/ 5Do duszenia, smażenia, pasztetów i zakąsek

Obraz
© Shutterstock.com

Zaletami wątróbki są nie tylko jej właściwości zdrowotne, niska cena, ale także to, że można ją wykorzystywać w kuchni na wiele smakowitych sposobów. Nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, zarówno saute, jak i w panierce. Przyrządza się z niej również pasztety, farsze oraz wędliny. W restauracjach wątróbka z chutney’em to popularna przystawka. W czym tkwi sekret smacznej wątróbki? Należy ją opłukać, oczyścić z żyłek i moczyć w mleku przez ok. 2 godziny, by pozbyć się ewentualnej goryczki. By była miękka solimy ją dopiero po usmażeniu. Smażymy krótko, obracając, by zarumieniła się ze wszystkich stron. Uwaga! Może pryskać na patelni, dlatego warto zaopatrzyć się w metalową siatkę do smażenia.

/ 5Klasycznie i po polsku – wątróbka z cebulką

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, cebula, jabłko (najlepiej reneta), mąka do obtoczenia wątróbki, łyżka suszonego majeranku, sól, pieprz, cukier, olej.
Przygotowanie: wątróbkę opłucz, usuń z niej żyłki, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 2 godz. Cebulę obierz, pokrój w piórka, delikatnie oprósz solą i cukrem. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Przełóż ją na talerz. Na tej samej patelni podsmaż jabłka, aż zmiękną, a następnie dodaj do cebuli. Wątróbkę osusz delikatnie, oprósz mąką i smaż przez ok. 5 min. na rozgrzanym oleju, cały czas obracając. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce