Zupa z boczniaków à la flaczki
Składniki: 0,5 kg boczniaków, 1 ½ l bulionu warzywnego, 2 średniej wielkości marchewki, korzeń pietruszki, mały seler, cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki, szczypta ostrej mielonej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Całość duś pod przykryciem przez 10 min na niewielkim ogniu. Warzywa z grzybami i przyprawami zalej wodą lub bulionem i dodaj paprykę, majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, do chwili aż warzywa będą miękkie. To wszytko. Smacznego!