SMAKI POLSKI: 3 sposoby na pyszne flaczki

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Flaki tradycyjne, z mięsa z kurczaka, z boczniaków – które wybierzesz?

Obraz
© Fotolia

Flaki to jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań, które niejednokrotnie podzieliło rodzinę przy stole, bowiem, jak mawiał mój dziadek, ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą flaki, którzy ich nie jedzą i tych, którzy będą je jedli, ale jeszcze o tym nie wiedzą. Coś w tym jest... Kiedyś byłam zatwardziałą członkinią trzeciej grupy, a teraz z dumą mogę powiedzieć, że należę do tej pierwszej i nie wyobrażam sobie imienin u cioci bez zjedzenia chociażby jednego talerza flaczków. Rozumiem jednak, że jeszcze nie każdy dojrzał do tego smaku, więc mamy dla was przepisy na flaczki aż w trzech wariantach. Który wybierzecie?

/ 5Trochę historii

Obraz
© Shutterstock.com

Jeszcze zanim przejdziemy do przepisów, warto wiedzieć, że na ziemiach polskich flaki były znane już w XIV w. Co więcej, należały do ulubionych potraw samego króla Władysława Jagiełły. A czy wiecie, że flaczki znane są nie tylko kuchni polskiej? Czesi, Francuzi, Niemcy czy Włosi mają swoje odpowiedniki naszych flaków, ale różnią się one sposobem doprawiania i podawania. Można je zrobić w sposób tradycyjny lub przygotować danie à la flaki z kurczaka czy boczniaków. Oto 3 proste przepisy.

/ 5Przepis na tradycyjne flaki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych), 1,3 kg wołowiny z kością, 4 duże marchewki, 4 pietruszki, duży kawałek selera, por, duża cebula, ziele angielskie, 3 liście laurowe, 5 kulek czarnego pieprzu, czarny, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, słodka papryka, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki mielonego imbiru, majeranek, sól.
Na zasmażkę: 1 ½ łyżki masła i 2 łyżki mąki.

Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Nie obieraj cebuli, przekrój ją tylko na pół i opal na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaczki wypłucz, zalej zimną wodą i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć, a potem gotuj jeszcze przez 10 min. Następnie odlej wodę, nalej czystą, wypłucz flaki i znowu ją wylej. Teraz obgotowane flaki dodaj do wywaru i gotuj przez 40 min., aż staną się miękkie. 10 min przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę. Teraz wyjmij z wywaru mięso i warzywa, dodaj zmielony pieprz, słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, mielony imbir, majeranek i ewentualnie sól. Jeśli lubisz wersję rosołową flaków, w tym momencie mógłbyś zakończyć gotowanie, ale możesz przygotować wersję z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz masło, a następnie dodasz mąkę i będziesz energicznie mieszać całość, aż lekko zbrązowieje. Teraz możesz już dodać zasmażkę do zupy. Podając flaczki, możesz na każdym talerzu położyć odrobinę masła - wzmocni ono smak zupy.

/ 5Zupa z kurczakiem à la flaczki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: ok. 1,30 kg kurczaka (mogą też być same udka), 2-3 marchewki, pietruszka, mały por, mały seler, opalona cebula, pęczek natki pietruszki, kilka gałązek lubczyku (lub 2 łyżki suszonego), 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól do smaku, łyżeczka pieprzu, łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżeczki majeranku, łyżka białego octu winnego lub jabłkowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki śmietany.

Przygotowanie:
Kurczaka opłucz, a warzywa obierz i włóż wszystko do garnka i zalej wodą, tak, by zakryć kurczaka i warzywa. Dodaj sól do smaku, natkę pietruszki, cebulę, liście laurowe, lubczyk, pieprz i ziele angielskie. Wszytko gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 2 godz. Po tym czasie z wywaru wyjmij warzywa i mięso, a sam wywar przecedź przez sito. Zdejmij skórę z kurczaka, a mięso obierz dokładnie do samych kości i pokrój je wzdłuż włókien w drobne paski. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Teraz mięso i marchewkę włóż ponownie do wywaru. Dodaj imbir, majeranek oraz pieprz i sól do smaku. Wsyp mąkę do szklanki, dodaj śmietanę, wlej chochlę gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do zupy i zamieszaj. Teraz dodaj ocet i gotuj wszytko przez 10 min. Dopraw do smaku, a przed podaniem posyp à la flaczki posiekaną natką pietruszki.

/ 5Zupa z boczniaków à la flaczki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 0,5 kg boczniaków, 1 ½ l bulionu warzywnego, 2 średniej wielkości marchewki, korzeń pietruszki, mały seler, cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki, szczypta ostrej mielonej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Całość duś pod przykryciem przez 10 min na niewielkim ogniu. Warzywa z grzybami i przyprawami zalej wodą lub bulionem i dodaj paprykę, majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, do chwili aż warzywa będą miękkie. To wszytko. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw