SMAKI POLSKI: 3 sposoby na pyszne flaczki

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Flaki tradycyjne, z mięsa z kurczaka, z boczniaków – które wybierzesz?

Obraz
© Fotolia

Flaki to jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań, które niejednokrotnie podzieliło rodzinę przy stole, bowiem, jak mawiał mój dziadek, ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą flaki, którzy ich nie jedzą i tych, którzy będą je jedli, ale jeszcze o tym nie wiedzą. Coś w tym jest... Kiedyś byłam zatwardziałą członkinią trzeciej grupy, a teraz z dumą mogę powiedzieć, że należę do tej pierwszej i nie wyobrażam sobie imienin u cioci bez zjedzenia chociażby jednego talerza flaczków. Rozumiem jednak, że jeszcze nie każdy dojrzał do tego smaku, więc mamy dla was przepisy na flaczki aż w trzech wariantach. Który wybierzecie?

/ 5Trochę historii

Obraz
© Shutterstock.com

Jeszcze zanim przejdziemy do przepisów, warto wiedzieć, że na ziemiach polskich flaki były znane już w XIV w. Co więcej, należały do ulubionych potraw samego króla Władysława Jagiełły. A czy wiecie, że flaczki znane są nie tylko kuchni polskiej? Czesi, Francuzi, Niemcy czy Włosi mają swoje odpowiedniki naszych flaków, ale różnią się one sposobem doprawiania i podawania. Można je zrobić w sposób tradycyjny lub przygotować danie à la flaki z kurczaka czy boczniaków. Oto 3 proste przepisy.

/ 5Przepis na tradycyjne flaki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych), 1,3 kg wołowiny z kością, 4 duże marchewki, 4 pietruszki, duży kawałek selera, por, duża cebula, ziele angielskie, 3 liście laurowe, 5 kulek czarnego pieprzu, czarny, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, słodka papryka, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki mielonego imbiru, majeranek, sól.
Na zasmażkę: 1 ½ łyżki masła i 2 łyżki mąki.

Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Nie obieraj cebuli, przekrój ją tylko na pół i opal na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaczki wypłucz, zalej zimną wodą i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć, a potem gotuj jeszcze przez 10 min. Następnie odlej wodę, nalej czystą, wypłucz flaki i znowu ją wylej. Teraz obgotowane flaki dodaj do wywaru i gotuj przez 40 min., aż staną się miękkie. 10 min przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę. Teraz wyjmij z wywaru mięso i warzywa, dodaj zmielony pieprz, słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, mielony imbir, majeranek i ewentualnie sól. Jeśli lubisz wersję rosołową flaków, w tym momencie mógłbyś zakończyć gotowanie, ale możesz przygotować wersję z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz masło, a następnie dodasz mąkę i będziesz energicznie mieszać całość, aż lekko zbrązowieje. Teraz możesz już dodać zasmażkę do zupy. Podając flaczki, możesz na każdym talerzu położyć odrobinę masła - wzmocni ono smak zupy.

/ 5Zupa z kurczakiem à la flaczki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: ok. 1,30 kg kurczaka (mogą też być same udka), 2-3 marchewki, pietruszka, mały por, mały seler, opalona cebula, pęczek natki pietruszki, kilka gałązek lubczyku (lub 2 łyżki suszonego), 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól do smaku, łyżeczka pieprzu, łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżeczki majeranku, łyżka białego octu winnego lub jabłkowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki śmietany.

Przygotowanie:
Kurczaka opłucz, a warzywa obierz i włóż wszystko do garnka i zalej wodą, tak, by zakryć kurczaka i warzywa. Dodaj sól do smaku, natkę pietruszki, cebulę, liście laurowe, lubczyk, pieprz i ziele angielskie. Wszytko gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 2 godz. Po tym czasie z wywaru wyjmij warzywa i mięso, a sam wywar przecedź przez sito. Zdejmij skórę z kurczaka, a mięso obierz dokładnie do samych kości i pokrój je wzdłuż włókien w drobne paski. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Teraz mięso i marchewkę włóż ponownie do wywaru. Dodaj imbir, majeranek oraz pieprz i sól do smaku. Wsyp mąkę do szklanki, dodaj śmietanę, wlej chochlę gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do zupy i zamieszaj. Teraz dodaj ocet i gotuj wszytko przez 10 min. Dopraw do smaku, a przed podaniem posyp à la flaczki posiekaną natką pietruszki.

/ 5Zupa z boczniaków à la flaczki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 0,5 kg boczniaków, 1 ½ l bulionu warzywnego, 2 średniej wielkości marchewki, korzeń pietruszki, mały seler, cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki, szczypta ostrej mielonej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Całość duś pod przykryciem przez 10 min na niewielkim ogniu. Warzywa z grzybami i przyprawami zalej wodą lub bulionem i dodaj paprykę, majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, do chwili aż warzywa będą miękkie. To wszytko. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości