Słowacka kuchnia - jeszcze jeden powód, żeby wybrać się tam na narty
Słowacja przyciąga pięknymi pejzażami, świetnym zagospodarowaniem oraz doskonale przygotowanymi stokami narciarskimi. Jest to również kraj znany z wyśmienitej kuchni. Jakimi specjałami kuszą Słowacy? Jakich przysmaków koniecznie trzeba spróbować w czasie wizyty w tym kraju?
Kulinarne eksperymenty
Słowackie przepisy intrygują, a wielu turystów chce możliwie jak najprędzej zmierzyć się z samodzielnym przygotowaniem serwowanych w tym kraju dań. Ci turyści, którzy w trosce o swą wygodę i niezależność korzystają z domków lub apartamentów, mogą zmierzyć się ze Słowacką kuchnią od razu. Znalezienie kwatery na Słowacji wyposażonej we własną kuchnię lub aneks kuchenny nie jest już problemem. Wystarczy zapoznać się z ofertami prezentowanymi przez na przykład na Edom.pl, by uzyskać dostęp do wakacyjnych domów i apartamentów. Wśród ponad 1200 ofert takich kwater każdy znajdzie dla siebie obiekt z doskonale wyposażoną kuchnią, w której można samodzielnie przygotować wiele wspaniałych dań. W samych Tatrach, tak chętnie odwiedzanych przez narciarzy, czeka blisko 30 obiektów spełniających takie właśnie wymagania. Jakimi jednak przysmakami oczarowała Polaków Słowacja?
Czym wyróżnia się słowacka dieta?
Menu Słowaków polskim turystom wydaje się dość swojskie, a jednak różnic jest sporo. Wywodząca się z pasterskiej i ludowej tradycji kuchnia słowacka może zachwycić pożywnymi, smacznymi, a jednocześnie oryginalnymi specjałami, jakich trudno szukać w innych regionach Europy. Choć widoczne są tu wpływy czeskie i węgierskie, nie brak tu akcentów „zastrzeżonych” tylko i wyłącznie dla terenów państwa słowackiego. Ważną rolę w tutejszym menu zajmuje kapusta. Zarówno zasmażana, jak i wchodząca w skład zup i surówek, cieszy się tu ogromnym uznaniem. Równie popularne są przetwory mleczne oraz sery. Ciekawostką są słowackie pierogi z bryndzą. Smażony ser jest jednym z kolejnych przysmaków, których koniecznie trzeba spróbować. Innym rarytasem, który świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, jest ser liptowski. Nieco zbliżony do bryndzy, zachwyca swym niepowtarzalnym smakiem. W szerokim gronie przysmaków słowackich ważne miejsce zajmują knedliki. To danie mączne znane jest też doskonale w kuchni czeskiej. I tam,
podobnie jak na Słowacji, knedliki są podawane z pieczenią, sosem oraz tak popularną kapustą. Innym rarytasem są w tym kraju „bryndzové halušky”, czyli kluski ziemniaczane, które posypuje się bryndzą.
Świetne warunki do jazdy na nartach, piękna sceneria i wyśmienita kuchnia, dzięki której można szybko nabrać energii po szaleństwach na stoku sprawiają, że Słowacja w oczach polskich turystów zyskuje z każdym sezonem. Ten kraj, jeszcze niedawno pomijany, dziś staje się jednym z najchętniej wybieranych kierunków, a jego różnorodność zadziwia i fascynuje coraz mocnej.
Materiał opracowany we współpracy z Edom.pl.