Słodka przekąska nafaszerowana chemią. Co siedzi w żelkach?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 12Czytaj etykietę

Obraz
© 123RF

Kuszą kształtami, kolorami i smakami. Galaretowate słodycze szczególnie lubią dzieci, a rodzice często dają się skusić zapewnieniom producentów, że łakocie kryją w sobie soki i koncentraty owocowe. Niestety, w składzie żelków znajdziemy też wiele innych dodatków, nie zawsze korzystnych dla zdrowia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

/ 12Syrop glukozowy

Obraz
© 123RF

Zazwyczaj otwiera listę składników żelków dostępnych na polskim rynku. Słodki roztwór, otrzymywany najczęściej w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków, nie jest szkodliwy do tego stopnia, jak mylony z nim syrop glukozowo-fruktozowy, ale zdecydowanie nie powinien zbyt często gościć w naszym jadłospisie. To produkt bardzo kaloryczny, sprzyjający rozwojowi nadwagi i otyłości. Może też prowadzić od podwyższenia poziomu cukru we krwi, dlatego syropu glukozowego muszą unikać osoby zmagające się z cukrzycą.

/ 12Cukier

Obraz
© 123RF

Znajdziemy go w składzie niemal wszystkich żelków. Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać, że biały cukier, składający się niemal wyłącznie z sacharozy, to produkt, do którego należy podchodzić z dużym dystansem. Konsekwencjami jego nadużywania są m.in. problemy z otyłością, próchnica, cukrzyca, choroby układu krążenia, zakwaszenie organizmu czy spadek odporności.

/ 12Syrop z cukru inwertowanego

Obraz
© 123RF

Kolejny popularny słodzik pojawiający się w składzie żelków. Ta mieszanka glukozy i fruktozy jest chętnie stosowana przez producentów łakoci, ponieważ nie tylko nadaje im pożądanego smaku, ale również przedłuża trwałość. Jednak spożywanie cukru inwertowanego przyczynia się do uszkadzania szkliwa zębów (a w efekcie rozwoju próchnicy), zaburzania gospodarki lipidowej, degradacji wątroby czy zwiększenia ryzyka nadciśnienia. Prowadzi także do niebezpiecznych skoków poziomu glukozy we krwi.

/ 12Żelatyna

Obraz
© Fotolia

Dzięki niej żelki nabierają odpowiednio elastycznej struktury, tak lubianej zwłaszcza przez dzieci. Żelatyna nie wykazuje szkodliwych właściwości, ale weganie i wegetarianie powinni pamiętać, że ta mieszanka białek i peptydów powstaje w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu, który znajduje się w chrząstkach, kościach oraz skórze zwierząt, zazwyczaj świń.

/ 12Pektyna owocowa

Obraz
© 123RF

W zdrowszych wersjach żelków żelatynę wieprzową często zastępuje pektyna owocowa, pozyskiwania najczęściej ze skórek owoców cytrusowych lub tzw. wytłoków jabłkowych (pozostałość po wyciśnięciu soku) w procesie ich ekstrakcji w słabo kwaśnym środowisku. To wartościowy produkt bogaty w błonnik pokarmowy oraz liczne mikroelementy, w tym sód, potas, wapń, żelazo i magnez.

/ 12Tłuszcz palmowy

Obraz
© Shutterstock.com

W składzie żelków często znajdziemy również olej wytwarzany z nasion lub miąższu rośliny zwanej palmą oleistą. Nie cieszy się on sympatią dietetyków, szczególnie, jeśli wcześniej został poddany procesowi rafinacji. Nadmiar tego tłuszczu w diecie powoduje podwyższenie poziomu "złego" cholesterolu LDL i sprzyja rozwojowi otyłości, cukrzycy czy chorób układu krążenia.

/ 12Soki owocowe

Obraz
© 123RF

To one mają przede wszystkim kusić konsumentów dbających o zdrowie. W składzie żelków faktycznie znajdziemy soki z różnych owoców: jabłek, truskawek, malin, pomarańczy, cytryn czy ananasów. Jednak najczęściej są one odtworzone z zagęszczonych soków, otrzymywanych poprzez usunięcie wody. Nie brakuje opinii, że taka forma przeróbki trochę zubaża właściwości odżywcze owoców.

/ 12Koszenila

Obraz
© 123RF

Barwnik nadający żelkom przyjemny, czerwono-różowy kolor. Mało kto wie, że koszenila jest pozyskiwana z wysuszonych i zmielonych… owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi, żyjących w Meksyku. Potrafi też niestety uczulać – po jej spożyciu odnotowywane są niekiedy przypadki silnej reakcji alergicznej, ataku astmy czy wstrząsu anafilaktycznego.

10 / 12Kwas cytrynowy

Obraz
© 123RF

Regulator kwasowości w większości żelków. Produkt uznawany jest za nieszkodliwy dla zdrowia, ale zbyt duże dawki kwasu cytrynowego mogą powodować problemy z przyswajaniem niektórych cennych mikroelementów (zwłaszcza wapnia), nasilać dolegliwości związane np. z opryszczką, a także sprzyjać rozwojowi próchnicy czy zwiększonemu uwalnianiu szkodliwych metali, chociażby glinu.

11 / 12Wosk carnauba

Obraz
© 123RF

Produkt pozyskiwany z liści kopernicji – palmy porastającej północno-wschodnie rejony Brazylii – usztywnia i nabłyszcza wiele żelków dostępnych w naszych sklepach. Jest najtwardszym ze znanych obecnie wosków naturalnych. Carnauba to dodatek bezpieczny dla zdrowia, choć u niektórych osób może wywoływać reakcję alergiczną.

12 / 12Dwutlenek tytanu

Obraz
© Pixabay.com | condesign

Związek chemiczny, który nadaje żelkom gładki biały kolor i połysk, często nazywany żelatyną tytanową. Dwutlenek tytanu nie posiada żadnych wartości odżywczych, ale w większości państw jest uznawany za substancję nieszkodliwą dla zdrowia. Wyjątek stanowi Francja, gdzie w ubiegłym roku weszły w życie przepisy nakazujące producentom zaniechanie używania tego składnika w wyrobach spożywczych. Niektóre badania sugerują bowiem, że dwutlenek tytanu może sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja