Chutney śliwkowy
Składniki: ok. 1/2 kg czerwonych śliwek, 2 średnie cebule, 200 g wędzonego boczku w plasterkach, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 2 łyżki ciemnego cukru, odrobina cynamonu, sól, pieprz do smaku.
Boczek pokroić i podsmażyć w garnku z grubszym dnem. Dodać po chwili cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażyć, aż się zeszkli - ok. 5 minut. Śliwki bez pestek pokroić na ćwiartki i dodać do garnka. Gotować na małym ogniu, aż owoce puszczą soki i zmiękną. Następnie gotować przez 1,5 h, aż masa zgęstnieje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wsypać cukier i dusić jeszcze 20 minut. Przełożyć do słoików. Podawać do mięs i wytrawnych przekąsek.