Śliwki nie tylko w deserach. Oryginalne dania i przetwory
Śliwki do mięsa i w pikantnej zapiekance. Te przepisy Cię zaskoczą!
Mnóstwo smaku i witamin
W sezonie na śliwki chętnie dodajemy te owoce do ciast i deserów. Ale soczyste śliwki można również kisić, dodać do wytrawnej zapiekanki i nafaszerować nimi kurczaka. Warto włączyć je do jadłospisu, gdyż regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Oto kilka przepisów na dania obiadowe i wytrawne przetwory ze śliwkami.
Kurczak ze śliwkami wg przepisu użytkowniczki Anioływkuchni
Składniki: 1 cały średni kurczak (oczyszczony i przygotowany do zapiekania), 200 g śliwek, masło, sól, majeranek i pieprz do smaku.
Kurczaka oczyścić, natrzeć przyprawami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 20 minut w 220 stopniach C. Po tym czasie polać mięso rozpuszczonym masłem, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec ok. 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości kurczaka). Mięso musi lekko odchodzić od kości i zmięknąć. Śliwki umyć i wydrylować. Na 25 minut przed końcem pieczenia owoce ułożyć do środka i na kurczaka. Gotowego kurczaka polać powstałym podczas pieczenia sosem i podawać. Gdy już kurczak jest gotowy, należy wyjąć go z piekarnika i polać powstałym sosem podczas pieczenia. Podawać z puree ziemniaczanym.
Kiszone śliwki
Składniki: 2 kg śliwek, 1 łyżeczka mielonego imbiru, kilka goździków, 5-7 ziarenek pieprzu, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki soku z cytryny, 1 l wody, 2 łyżki soli.
Zagotować wodę z solą i cukrem, a następnie ostudzić i dodać sok z cytryny. Goździki i pieprz utłuc w moździerzu, połączyć z imbirem. Owoce umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Owoce ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach, przesypując wymieszanymi przyprawami. Dodać zalewę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie słoiki szczelnie zamknąć i schować w chłodne miejsce. Kiszone śliwki są smakowitym pikantnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.
Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami
Składniki: 300 g węgierek , 250 g wędzonego boczku, 2 kg ziemniaków, 4 cebule, 200 g marchewki, 3 jajka, 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki oraz cebule obrać i zetrzeć na tarce lub siekaczu do warzyw. Dodać jajka, majeranek, sól, pieprz, podgotowaną, przestudzoną marchewkę i wymieszać. Boczek pokroić w kostkę. Czterema łyżkami boczku wysypać dno naczynia żaroodpornego, a pozostałą część dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać. Naczynie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i przez chwilę go podpiec. Na boczek wyłożyć masę ziemniaczaną i przykryć ją połówkami śliwek (wcześniej należy je umyć, usunąć pestki i przeciąć na pół). Piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C, podawać na ciepło.
Więcej przepisów www.tanio-szybko-smacznie.pl
Chutney śliwkowy
Składniki: ok. 1/2 kg czerwonych śliwek, 2 średnie cebule, 200 g wędzonego boczku w plasterkach, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 2 łyżki ciemnego cukru, odrobina cynamonu, sól, pieprz do smaku.
Boczek pokroić i podsmażyć w garnku z grubszym dnem. Dodać po chwili cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażyć, aż się zeszkli - ok. 5 minut. Śliwki bez pestek pokroić na ćwiartki i dodać do garnka. Gotować na małym ogniu, aż owoce puszczą soki i zmiękną. Następnie gotować przez 1,5 h, aż masa zgęstnieje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wsypać cukier i dusić jeszcze 20 minut. Przełożyć do słoików. Podawać do mięs i wytrawnych przekąsek.
Zupa śliwkowa
Składniki: 600 g świeżych lub mrożonych śliwek, 4 łyżki śmietany, 10 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, cynamon do smaku, 3-4 goździki roztarte w moździerzu, mała szczypta soli do smaku.
Śliwki częściowo rozmrozić (jeśli używamy mrożonych), usunąć pestki, zalać gorącą wodą, włożyć przyprawy, gotować około 15 minut. Przetrzeć przez sito, dosłodzić do smaku, posolić. Dodać rozbitą śmietanę z mąką ziemniaczaną, wymieszać. Zupę podawać z grzankami lub kluskami.