Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami
Składniki: 300 g węgierek , 250 g wędzonego boczku, 2 kg ziemniaków, 4 cebule, 200 g marchewki, 3 jajka, 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki oraz cebule obrać i zetrzeć na tarce lub siekaczu do warzyw. Dodać jajka, majeranek, sól, pieprz, podgotowaną, przestudzoną marchewkę i wymieszać. Boczek pokroić w kostkę. Czterema łyżkami boczku wysypać dno naczynia żaroodpornego, a pozostałą część dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać. Naczynie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i przez chwilę go podpiec. Na boczek wyłożyć masę ziemniaczaną i przykryć ją połówkami śliwek (wcześniej należy je umyć, usunąć pestki i przeciąć na pół). Piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C, podawać na ciepło.
Więcej przepisów www.tanio-szybko-smacznie.pl