Śledź w sosie majonezowo ? musztardowym
Potrzebne składniki:
7 filetów śledziowych a'la matias
80 dag ogórków konserwowych
15 dag musztardy
30 dag majonezu
20 dag śmietany 18% homogenizowanej
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki białej gorczycy
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
Marynata:
1l. wody
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 goździki
4 kulki pieprzu
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 łyżeczka cukru
2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotowujemy w garnku, studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe, odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną, dodajemy gorczycę, curry, mieszamy. Do majonezu wrzucamy filety śledziowe oraz ogórki i wszystko dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy do smaku. Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy zieloną cebulką i cytryną. Smacznego! Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.
Przepis nadesłany przez: buciol78