Sos curry
Pochodząca z Indii mieszkanka przypraw (w jej skład wchodzą m.in. kurkuma, pieprz, imbir, kmin rzymski i chili) zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również cenne walory odżywcze. Curry skutecznie rozgrzewa organizm, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania sosu, którym możemy wzbogacić dania z ryżu, drobiu, cielęciny czy ryb.
Wystarczy podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę i starte na tarce jabłko (najlepiej kwaskowe), dolać pół szklanki bulionu (mięsnego lub warzywnego) wymieszanego z dwoma łyżkami curry i gotować, aż do częściowego zredukowania płynu. Następnie zestawiamy sos z ognia, dodajemy cztery łyżki śmietany, dokładanie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Sos curry podajemy na ciepło.