Siedem sosów na chłodne dni

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Pyszne i aromatyczne

Obraz
© Fotolia

Potrafi poprawić smak nawet najbardziej mdłej potrawy oraz pomaga uniknąć w kuchni monotonii. Sos, zarówno zimny, jak i gorący, świetnie sprawdza się również jako dodatek do potraw w chłodny dzień. Pod warunkiem, że do jego przyrządzenia wykorzystamy składniki o właściwościach rozgrzewających. Oto kilka takich propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Sos curry

Obraz
© 123RF

Pochodząca z Indii mieszkanka przypraw (w jej skład wchodzą m.in. kurkuma, pieprz, imbir, kmin rzymski i chili) zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również cenne walory odżywcze. Curry skutecznie rozgrzewa organizm, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania sosu, którym możemy wzbogacić dania z ryżu, drobiu, cielęciny czy ryb.

Wystarczy podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę i starte na tarce jabłko (najlepiej kwaskowe), dolać pół szklanki bulionu (mięsnego lub warzywnego) wymieszanego z dwoma łyżkami curry i gotować, aż do częściowego zredukowania płynu. Następnie zestawiamy sos z ognia, dodajemy cztery łyżki śmietany, dokładanie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Sos curry podajemy na ciepło.

/ 8Sos chrzanowy

Obraz
© iStock.com

Tarty chrzan nieprzypadkowo uchodzi w tradycji ludowej za symbol siły i fizycznej krzepy. Zawarte w nim olejki eteryczne działają jak antybiotyk. Produkt dostarcza kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, kryje w sobie również mnóstwo fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznego, rozgrzewającego (choć zimnego) sosu, świetnie pasującego do mięs i wędlin.

Dwie łyżki świeżo utartego chrzanu blendujemy z dwoma żółtkami ugotowanymi na twardo. Dodajemy posiekaną pomarańczę, obraną ze skórki i pozbawioną białych błon. Na koniec dokładamy po cztery łyżki majonezu i kwaśnej śmietany, dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

/ 8Pikantny sos tatarski

Obraz
© 123RF

Świetny dodatek do wędlin, podawanych na zimno mięs, ryb czy jajek ugotowanych na twardo. Dobrej jakości majonez (szklanka) łączymy z gęstą, kwaśną śmietaną (pół szklanki), dodajemy dwie marynowane papryki (drobno posiekane), starte kwaskowe jabłko oraz dwie kopiaste łyżki posiekanej zieleniny (najlepiej sprawdzi się kompozycja szczypiorku, koperku, natki pietruszki i rzeżuchy). Na koniec doprawiamy łyżeczką łagodnej musztardy, szczyptą pieprzu cayenne, solą i białym pieprzem. Sos powinien mieć wyraźny pikantny smak z przebijającą nutą słodyczy. Przygotowujemy go na przynajmniej godzinę przed spożyciem.

/ 8Sos tymiankowy

Obraz
© Shutterstock.com

Często znajdziemy go w składzie wykrztuśnych i przeciwkaszlowych syropów, kropli czy tabletek do ssania. Nic dziwnego, ponieważ tymianek stanowi skarbnicą olejków eterycznych, które działają odkażająco, rozkurczająco i bakteriobójczo. Jest także aromatyczną i rozgrzewającą przyprawą.

Smaczny sos, pasujący zarówno do mięsa, jak i owoców morza, przyrządzimy z pęczka świeżego tymianku, który drobno siekamy, a następnie dodajemy do podsmażonej cebuli i zalewamy 250 ml bulionu, najlepiej drobiowego. Kilka minut gotujemy, a następnie powoli dokładamy trzy łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sos należy podawać schłodzony.

/ 8Sos serowy

Obraz
© 123RF

Jeśli w zimny dzień, po przyjściu do domu mamy ochotę na szybki, pożywny i rozgrzewający posiłek przyrządźmy makaron z sosem serowym, do przygotowania którego potrzebujemy zaledwie kilku składników.

Najsmaczniejszy sos uzyskamy z połączenia kilku odmiennych gatunków sera, np. pleśniowego, cheddara i goudy. Każdego z nich powinno być po około 10 dag. Sery, mogą być starte, wystarczy rozpuścić w gotującym się mleku (dwie szklanki), cały czas nie przerywając mieszania. Sos można wzbogacić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem czy wędzoną papryką.

/ 8Angielski sos pomidorowy

Obraz
© iStock.com | Tatiana Volgutova

Nie tylko rozgrzewa, ale również zachwyca smakiem. Nic dziwnego, że cenią go najlepsi brytyjscy kucharza, z Jamie Oliverem na czele.

Na oliwie z oliwek podsmażamy 10-12 pomidorków cherry, dosypując kilka ziarenek czerwonego pieprzu i soli himalajskiej. Następnie dodajemy łyżkę papryki wędzonej, octu balsamicznego i octu winnego, a także kilka kropli tabasco oraz sosu Worcestershire. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przecedzamy ją przez sito, ponownie przekładamy do rondelka, wlewamy łyżkę wody i czerwonego wina, gotujemy przez kilka minut. Na koniec całość blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy na ciepło lub zimno.

/ 8Sos musztardowy

Obraz
© 123RF

Rozgrzewający i smaczny sos, który świetnie komponuje się z mięsem wołowym czy wieprzowym, ale można go również serwować jako dodatek do potraw z kurczaka lub indyka.

Wykonanie jest banalnie proste – na patelni szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz musztardę Dijon (łyżkę) i łagodniejszą musztardę francuską (dwie łyżki). Dolewamy ok. 300 ml bulionu mięsnego i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go sosem Worcestershire (łyżka) i drobno posiekaną natką pietruszki. Przed zaserwowaniem, w ciepłym sosie dokładnie rozprowadzamy 100 g masła.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru