Siarczan potasu - E515
Związek E515 jest dodatkiem chemicznym wykorzystywanym w produkcji spożywczej. Występuje na „Liście E”, czyli spisie stworzonym przez instytucję Unii Europejskiej. Stosowany jest jako środek pomocniczy, który wpływa na przedłużenie trwałości produktu. Czy związku chemicznego E515 należy unikać?
"Lista E"
„Lista E” została stworzona w celu scharakteryzowania i uporządkowania wszystkich związków chemicznych stosowanych w produkcji spożywczej. Każdy dodatek musiał przejść wiele badań, by zostać wpisanym na listę. Substancje te nie mogą także wprowadzać swoją nazwą konsumentów w błąd oraz nie mogą szkodliwie wpływać na organizm. Ich produkcja odbywa się tylko w sytuacji, gdy zaistnieje technologiczna potrzeba.
Dodatki spożywcze widniejące na „Liście E” podzielone są na kilka grup:
- barwniki (symbole E100-E199),
- konserwanty (symbole E200-E299),
- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (symbole E300-E399),
- emulgatory, środki spulchniające, żelujące (symbole E400-4E99),
- środki pomocnicze (E500-E599),
- wzmacniacze smaku (E600-E699),
- środki słodzące, nabłyszczające i inne (symbole E900-E999),
- stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (E1000-E1999).
Siarczan potasu jest jednym ze środków pomocniczych. Dodawanie ich do produktu nie wpływa na smak ani zapach. Związki te działają jednak na trwałość oraz regulują ich kwasowość. E515 jest także nośnikiem. Otrzymuje się go z soli potasowych oraz kwasu siarkowego. Siarczan potasu w środowisku naturalnym jest także minerałem.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy siarczan potasu?
- zamienniki soli,
- napoje niskoalkoholowe, np. piwo,
- produkty o niskiej zawartości sodu.
Siarczan potasu w farmaceutyce
Związek chemiczny E515 znalazł swoje zastosowanie również w farmaceutyce. E515 widnieje w składzie leków oraz preparatów dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
Inne zastosowanie E515:
- produkcja nawozów sztucznych,
- produkcja szkła,
- otrzymywanie ałunów,
- produkcja kosmetyków.
Skutki uboczne
Siarczan potasu, jak każdy inny związek otrzymywany drogą chemiczną, wpływa niekorzystnie na organizm. Stosowanie go w nadmiernej ilości może powodować działania niepożądane, tj. krwawienia z przewodu pokarmowego.
Magdalena Bury