Dlaczego warto jeść truskawki?
- Truskawki to niskokaloryczne owoce - w 100 g zawierają tylko 28 kcal. Są źródłem błonnika pokarmowego korzystnego dla pracy jelit, potasu ważnego dla układu krążenia, witaminy C wzmacniającej odporność, a także flawonoidów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami, a zatem przed chorobami cywilizacyjnymi czy przedwczesnym starzeniem - wyjaśnia dietetyk Agata Lewandowska.
- Sezon na truskawki jest dość krótki i poleca się, by spożywać je nawet codziennie, ponieważ po zimie organizm potrzebuje składników zawartych w owocach, aby się wzmocnić. Korzyści ze spożywania truskawek odczują osoby przemęczone, z pogorszoną odpornością lub szorstką, zniszczoną skórą. Wspomagają one też perystaltykę jelit, więc mogą być elementem profilaktyki zaparć. Produktów tych powinny jednak unikać osoby uczulone oraz takie, które z powodu niektórych schorzeń (np. przewodu pokarmowego) muszą ograniczać świeże owoce - dodaje specjalistka.