Knedle z truskawkami
A na koniec propozycja obiadowa i bardziej kaloryczna. Należy przygotować: ok. 800 g ugotowanych ziemniaków, 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (ilość może zwiększyć się zależnie od konsystencji ziemniaków), 1 jajko 1/2 kg średniej wielkości truskawek, cukier.
Ziemniaki zmielić do dużej miski, najlepiej za pomocą maszynki. Dodać jajko, mąkę i dokładnie połączyć składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dosypać mąki i ponownie wymieszać. Truskawki umyć, usunąć szypułki, oprószyć cukrem. Z ciasta urywać kawałki, rozpłaszczyć dłonią i owinąć owoce, formując kulki. Gotować w osolonym wrzątku przez około 6 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Podawać z sosem truskawkowym, świeżymi owocami do dekoracji i opcjonalnie z kleksem ze śmietanki.
Magda Pomorska/WP Kuchnia