Jak przechowywać?
Nie powinniśmy kupować łuskanych orzechów włoskich ani łupać tych zebranych, jeśli nie mamy zamiaru od razu ich zjeść. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu szybko jełczeją. W dodatku niewłaściwie przechowywane łatwo pleśnieją albo wysychają. Najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Wówczas będziemy mogli cieszyć się nimi przez całą zimę.
Można z nich także przygotować przetwory. Pyszna jest na przykład konfitura z orzechów, którą można przyrządzić latem. Potrzebujemy 1 kg zielonych orzechów włoskich (jeszcze miękkich), 2 kg cukru, cynamon, kilka goździków i woda. Orzechy głęboko nakłuwamy wykałaczką albo widelcem i zalewamy świeżą wodą. Wodę odlewamy następnego dnia, a orzechy zalewamy świeżą. Tę czynność powtarzamy przez tydzień. Następnie z wody, cukru i przypraw gotujemy syrop, dodajemy pokrojone na pół orzechy i gotujemy przez pół godziny, a po wystygnięciu smażymy około 1,5 godz.