Sezon na orzechy włoskie i laskowe
Świeże i soczyste
Najlepiej smakują, gdy są świeże, soczyste, lekko chrupiące i niemal słodkie. Sezon na orzechy laskowe i włoskie właśnie się rozpoczął. Sprawdźmy, dlaczego warto je jeść.
Najlepiej smakują, gdy są świeże, soczyste, lekko chrupiące i niemal słodkie. Sezon na orzechy laskowe i włoskie właśnie się rozpoczął. Sprawdźmy, dlaczego warto je jeść.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Są co prawda bardzo kaloryczne, ale to nie są puste kalorie. Dostarczają organizmowi pełnowartościowego białka i wyjątkowo zdrowego tłuszczu. Do pewnego stopnia mogą nawet zastąpić w codziennej diecie ryby. Są bowiem bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzakrzepowo i obniżają poziom złego cholesterolu. Wystarczy zjeść trzy orzechy dziennie, by dostarczyć całą potrzebną dawkę tych substancji.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl