Sezon na orzechy włoskie i laskowe
Najlepiej smakują, gdy są świeże, soczyste, lekko chrupiące i niemal słodkie. Sezon na orzechy laskowe i włoskie właśnie się rozpoczął. Sprawdźmy, dlaczego warto je jeść.
Świeże i soczyste
Orzechy włoskie posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Są co prawda bardzo kaloryczne, ale to nie są puste kalorie. Dostarczają organizmowi pełnowartościowego białka i wyjątkowo zdrowego tłuszczu. Do pewnego stopnia mogą nawet zastąpić w codziennej diecie ryby. Są bowiem bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzakrzepowo i obniżają poziom złego cholesterolu. Wystarczy zjeść trzy orzechy dziennie, by dostarczyć całą potrzebną dawkę tych substancji.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Najzdrowsze orzechy
Badania dowiodły, że orzechy włoskie są najzdrowsze - zawierają więcej przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne. Są także źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku, a także fosforu, który wspaniale wpływa na pracę mózgu. Ze względu na obecność kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu, polecane są kobietom w ciąży. Z kolei kwas elagowy wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Orzechy pomagają również obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Charakteryzują się także łagodnym działaniem przeczyszczającym, co jest korzystne w przypadku zaparć.
Jak przechowywać?
Nie powinniśmy kupować łuskanych orzechów włoskich ani łupać tych zebranych, jeśli nie mamy zamiaru od razu ich zjeść. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu szybko jełczeją. W dodatku niewłaściwie przechowywane łatwo pleśnieją albo wysychają. Najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Wówczas będziemy mogli cieszyć się nimi przez całą zimę.
Można z nich także przygotować przetwory. Pyszna jest na przykład konfitura z orzechów, którą można przyrządzić latem. Potrzebujemy 1 kg zielonych orzechów włoskich (jeszcze miękkich), 2 kg cukru, cynamon, kilka goździków i woda. Orzechy głęboko nakłuwamy wykałaczką albo widelcem i zalewamy świeżą wodą. Wodę odlewamy następnego dnia, a orzechy zalewamy świeżą. Tę czynność powtarzamy przez tydzień. Następnie z wody, cukru i przypraw gotujemy syrop, dodajemy pokrojone na pół orzechy i gotujemy przez pół godziny, a po wystygnięciu smażymy około 1,5 godz.
Lecznicza orzechówka dla dorosłych
Nalewka orzechowa przede wszystkim świetnie działa na niestrawność. Likwiduje bóle żołądka i jelit. Potrzebujemy 10 niedojrzałych orzechów włoskich, 1 litr wódki, 3 łyżki cukru. Orzechy - wraz z niedojrzałą, zieloną łupiną - drobno kroimy, wsypujemy do słoja i zalewamy wódką. Pozostawiamy na miesiąc, aż płyn stanie się ciemnobrunatny. Po tym czasie zlewamy płyn z orzechów do innego naczynia, filtrując go przez gazę. Orzechy zasypujemy cukrem i pozostawiamy jeszcze na 2 tygodnie. Powstały syrop cukrowy łączymy z nalewką i pozostawiamy do sklarowania.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe to z kolei przysmak dzieci. Chociaż trzeba uczciwie przyznać, że maluchy uwielbiają przede wszystkim te, które zatopione są w tabliczce czekolady. A warto jeść te orzechy, chociażby z jednego powodu - zawierają potężną dawkę witaminy E, która uważana jest za źródło młodości. 100 g wystarczy, by pokryć z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Orzechy laskowe, podobnie jak włoskie, mają niski indeks glikemiczny, więc bez obawy mogą spożywać je diabetycy. Zawierają mnóstwo tłuszczów obniżających poziom złego cholesterolu, odpowiedzialnych za prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także żelaza i miedzi, które potrzebne są w zapobieganiu anemii.
Mleko orzechowe
Najzdrowiej jeść je na surowo, jednak najsmaczniejsze są delikatnie prażone - ujawniają wtedy pełen bukiet zapachowy i smakowy. Osoby, które nie tolerują laktozy powinny spróbować mleka orzechowego, które bardzo łatwo zrobić w domu. Trzy szklanki wyłuskanych orzechów moczymy w zimnej wodzie przez noc. Wylewamy wodę, dokładnie płuczemy orzechy i usuwamy miękkie łupinki. Wrzucamy orzechy do malaksera i zalewamy zimną wodą (3-4 szklanki). Miksujemy bardzo dokładnie. Przecedzamy płyn przez lnianą ściereczkę i gotowe. Takie mleko można przechowywać w lodówce przez 2 dni, choć najlepiej wypić je od razu.
Masło orzechowe
Z orzechów laskowych łatwo zrobić także domowe masło orzechowe. Potrzebujemy 2 szklanki orzechów bez skorupek i łupinek, 2 łyżki oleju roślinnego, pół łyżeczki cukru, trochę soli. Orzechy zalane olejem pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 250 stopni C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a potem miksujemy w malakserze. Dolewamy łyżeczkę oleju, przyprawiamy solą i cukrem do smaku. Po dwóch dniach w lodówce masło jest gotowe.
Nie dla alergików
Pamiętajmy jednak, że mimo wszystkich swoich zalet, orzechy - zarówno włoskie, jak i laskowe, mają swoją ciemną stronę. Często wywołują alergię. Dlatego wprowadzajmy je do jadłospisu ostrożnie i obserwujmy, jak reaguje nasz organizm. Zwracajmy uwagę na orzechy szczególnie w diecie małych dzieci. Jeśli u naszej pociechy nagle pojawiły się problemy skórne, sprawdźmy etykiety podawanych im deserków czy innych smakołyków. Jeśli zawierają orzechy, odstawmy na jakiś czas dany produkt i nie martwmy się na zapas. Istnieje szansa, że maluch z czasem przestanie reagować na orzechy wysypką i będzie mógł cieszyć się ich smakiem i zdrowotnymi właściwościami.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl