Ziemniaczki z kurkami
*Składniki: *8 średnich ziemniaków, 350 g kurek, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej dymki, łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju, łyżka masła, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plasterki, Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować ok. 5 minut a następnie odcedzić. W tym czasie posiekać cebulę oraz czosnek, oczyść kurki. Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć cebulę, dodać ziemniaki, smażyć razem przez 2 minuty. Następnie dodać kurki i smażyć kolejne 8 minut, raz po raz mieszając. Doprawić do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną i zieleniną.