Sezon na jagody. Uważaj, czy nie zbierasz tych trujących

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Aleksandra Hangel

/ 5Niebezpieczne owoce lasu

Obraz
© iStock.com

Sezon na jagody i borówki w pełni. Zazwyczaj wiemy, jak wyglądają te zdrowe i pyszne, ale w lasach istnieje też wiele trujących roślin, których owoce do złudzenia przypominają jadalne jagody. Należy szczególnie uważać, gdy na spacer do lasu zabieramy dzieci, które nie rozróżniają jeszcze roślin i mogą bardzo poważnie zachorować zjadając trujące wersje znanych im jagód. Dlatego poznaj występujące w Polsce "fałszywki" i nie pozwól, aby twoim pociechom stało się coś złego.

/ 5Kalina koralowa

Obraz
© 123RF

Pospolicie występuje w lasach i ogrodach. Owoce są czerwone i mają błyszczącą skórkę. Ale uwaga, ich zjedzenie powoduje wymioty, bóle brzucha, biegunkę, zawroty głowy i zaburzenia świadomości. Można je zjadać wyłącznie po pierwszych przymrozkach, kiedy tracą trujące właściwości i wówczas nadają się świetnie na dżemy i konfitury.

/ 5Wilcza jagoda

Obraz
© 123RF

Następna silnie trująca roślina to wilcza jagoda. Coraz trudniej ją spotkać w Polsce, ale niedawno jej owoce były bardzo popularną trucizną. Te piękne, błyszczące jagódki zawierają atropinę, która w małych dawkach wykorzystywana jest w medycynie. W większych jej spożycie może być śmiertelnie niebezpieczne. Otruć może nas każda część tej rośliny, ale to owoce są najbardziej szkodliwe. Już 1-2 sztuk może powodować ogromne zatrucie, a dziesięciokrotnie większa dawka może zabić dorosłego człowieka.

/ 5Konwalia majowa

Obraz
© 123RF

Jej pachnące kwiaty bardzo szybko zmieniają się w pękate, czerwone owoce, których zjedzenie powoduje nawet śmierć. Zjedzenie zaledwie kilku sztuk może mieć tragiczne skutki. Objawami zatrucia są nudności, wymioty, biegunka, zawroty głowy, zaburzenia widzenia, zaburzenia rytmu serca i spadek ciśnienia krwi. Kilka owoców może spowodować śmierć u dziecka, a dorosły musi ich zjeść około 30.

/ 5Ligustr pospolity

Obraz
© 123RF

Ta popularna w naszych ogrodach roślina jest bardzo niebezpieczna. Dla ludzi trujące są i liście, i owoce ligustru, przy czym najczęściej do zatruć dochodzi w przypadku dzieci spożywających owoce przypominające czarne jagody. Substancja toksyczna działa silnie drażniąco na błony śluzowe i ma depresyjne działanie. Objawy zatrucia występują bardzo szybko. Są nimi nudności i bóle brzucha, kolka i silne wzdęcia, obfite wymioty i silna, wodnista biegunka. Szybko dochodzi do odwodnienia organizmu. Śmierć, zwłaszcza dzieci, z powodu zatrucia ligustrem została wielokrotnie udokumentowana.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości