Parmezan
Ten fantastyczny włoski ser jest twardy, ostry w smaku i bardzo aromatyczny, dlatego stanowi ważny składnik wielu dań, w tym sałatek. Najbardziej znana jest sałatka z tym serem to Cezar. Spotkamy ją w restauracjach na całym świecie, w różnych wersjach, choć najlepsza jest oryginalna. Danie to stworzył pochodzący z Włoch kucharz Caesare Cardini, który w swojej kuchni w meksykańskiej Tijuanie, musiał przygotować coś z tego, co zostało mu w lodówce. A że składników nie było zbyt wiele, powstała prosta, ale za to jak smaczna sałatka. Potrzebujemy: sałatę rzymską, grzanki z chleba, czosnek, sok z cytryny, pieprz, musztardę, ocet winny, starty parmezan i jajko. Miskę smarujemy ząbkiem czosnkiem, wrzucamy do niej pokrojone liście sałaty. Dodajemy grzanki, tarty ser i polewamy wszystko
dressingiem z posiekanego czosnku, oliwy, octu i musztardy. Na koniec dodajemy ugotowane na miękko jajko. Proste i bardzo smaczne!
AD/mp/WP Kuchnia