Sery w sałatkach
Aby poczuć rzeczywisty smak serów, należy jeść je w naturalnej postaci, samodzielnie, tak jak robią to choćby Włosi czy Francuzi, którzy deską serów nierzadko kończą posiłki. Nie znaczy to jednak, że sera nie należy łączyć z innymi produktami. Przeciwnie, z odpowiednimi dodatkami smakują znakomicie. Przykładem na takie idealne połączenia są sałatki. Warzywne sałatki z dodatkiem serów są fantastycznym pomysłem na letni obiad lub kolację. Trzeba jednak wiedzieć, jakich serów najlepiej użyć do tego typu dań. Oto kilka naszych propozycji.
Feta
Aby poczuć rzeczywisty smak serów, należy jeść je w naturalnej postaci, samodzielnie, tak jak robią to choćby Włosi czy Francuzi, którzy deską serów nierzadko kończą posiłki. Nie znaczy to jednak, że sera nie należy łączyć z innymi produktami. Przeciwnie, z odpowiednimi dodatkami smakują znakomicie. Przykładem na takie idealne połączenia są sałatki. Warzywne sałatki z dodatkiem serów są fantastycznym pomysłem na letni obiad lub kolację. Trzeba jednak wiedzieć, jakich serów najlepiej użyć do tego typu dań. Oto kilka naszych propozycji.
Na początek feta. Ten grecki, słony ser króluje na naszych stołach od lat. Jeśli jednak chcemy poczuć prawdziwy aromat, należy kupić prawdziwą fetę. Udające ją sery typu sałatkowego są tylko namiastką prawdziwego, greckiego sera. Feta produkowana jest z mleka krowiego z dodatkiem mleka koziego. Moczona w solance staje się słona i bardzo aromatyczna. Tradycyjnie z dodatkiem fety przygotowuje się sałatkę grecką: pokrojone w kostkę ogórki, pomidory, paprykę i oliwki wrzucamy do miski z kapustą pekińską. Kruszymy fetę na małe kawałeczki i dodajemy do miski. Następnie dodajemy drobno posiekane świeże oregano (choć można zastąpić je suszonym) oraz pieprz i skrapiamy oliwą z oliwek.
Mozzarella
Włoska mozzarella to ser krowi. Najlepsza produkowana jest z mleka bawołów, hodowanych głównie na północy Italii. Mozzarella jest miękka, bardzo delikatna i ma kształt kuli. Prawdziwa, po przerwaniu kulki na pół, powinna rozdzielać się na włókna. Mozzarella jest składnikiem jednej z najsłynniejszych włoskich sałatek - caprese. Plastry dojrzałych, aromatycznych pomidorów układamy na głębokim talerzu. Na każdy plaster pomidora kładziemy plasterek mozzarelli, na to po listku świeżej bazylii, wszystko solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą.
Solan
Prawdziwą sałatkę szopską zjemy w Bułgarii i innych krajach bałkańskich. To proste danie zawdzięcza swój smak dodatkowi tamtejszego sera o nazwie solan. Sama sałatka pochodzi z okolic Sofii. Mieszkańców tamtych okolic nazywano kiedyś Szopi i stąd nazwa. Ser solan wytwarza się głównie z mleka owczego. Jest on dość twardy i słony. Tradycyjna sałatka szopska składa się z pokrojonych ogórka, pomidorów, papryki czerwonej, cebuli i startego na grubych oczkach tarki sera. To wszystko z dodatkiem czarnego pieprzu i oliwy tworzy znakomity dodatek do dań mięsnych i rybnych, ale może też stanowić samodzielny posiłek.
Kaszkawał
Twardy, parzony kaszkawał także pochodzi z Bałkanów i jest tu bardzo popularny. Choć w Polsce ciężko go kupić, warto przywieźć spory kawałek z wakacyjnych wojaży. Można go trzymać w zamrażarce, nie psuje się i nie traci swojego charakterystycznego, ostrego smaku. Kaszkawał znakomicie smakuje również smażony i w tej formie wykorzystuje się go w sałatkach. Oto jeden z wielu przepisów. Dwie czerwone papryki, cebulę i cukinię kroimy w paski. Dwa ząbki czosnku siekamy drobno. Na patelnie z oliwą wrzucamy warzywa i lekko je dusimy, soląc i dodając pieprz. Kaszkawał kroimy w małe kosteczki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy, aż się zarumieni. Warzywa przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy kostki usmażonego sera. Gotowe.
Ser kozi
Serów kozich jest mnóstwo. Większość z nich to sery miękkie, aksamitne, ale wszystkie mają jedną wspólną cechę - są bardzo aromatyczne. Kozie sery możemy wykorzystać w wielu sałatkach, szczególnie, że wyjątkowo dobrze smakują np. z owocami. Znajdziemy je m.in. w tradycyjnej włoskiej sałatce z rukolą. Potrzebujemy: pęczek rukoli, dwie świeże figi, kilka winogron, kawałek koziego sera, musztardę, łyżkę miodu, oliwę, sól i pieprz. Listki rukoli myjemy dokładnie i osuszamy. Figi kroimy na plasterki (bez obierania), a winogrona na pół. Wszystko wrzucamy do miski i dodajemy pokruszony kozi ser. Z oliwy, miodu i małej łyżeczki musztardy robimy dressing i polewamy sałatkę. Wspaniały letni lunch gotowy.
Parmezan
Ten fantastyczny włoski ser jest twardy, ostry w smaku i bardzo aromatyczny, dlatego stanowi ważny składnik wielu dań, w tym sałatek. Najbardziej znana jest sałatka z tym serem to Cezar. Spotkamy ją w restauracjach na całym świecie, w różnych wersjach, choć najlepsza jest oryginalna. Danie to stworzył pochodzący z Włoch kucharz Caesare Cardini, który w swojej kuchni w meksykańskiej Tijuanie, musiał przygotować coś z tego, co zostało mu w lodówce. A że składników nie było zbyt wiele, powstała prosta, ale za to jak smaczna sałatka. Potrzebujemy: sałatę rzymską, grzanki z chleba, czosnek, sok z cytryny, pieprz, musztardę, ocet winny, starty parmezan i jajko. Miskę smarujemy ząbkiem czosnkiem, wrzucamy do niej pokrojone liście sałaty. Dodajemy grzanki, tarty ser i polewamy wszystko
dressingiem z posiekanego czosnku, oliwy, octu i musztardy. Na koniec dodajemy ugotowane na miękko jajko. Proste i bardzo smaczne!
AD/mp/WP Kuchnia