Sery w sałatkach
Feta
Aby poczuć rzeczywisty smak serów, należy jeść je w naturalnej postaci, samodzielnie, tak jak robią to choćby Włosi czy Francuzi, którzy deską serów nierzadko kończą posiłki. Nie znaczy to jednak, że sera nie należy łączyć z innymi produktami. Przeciwnie, z odpowiednimi dodatkami smakują znakomicie. Przykładem na takie idealne połączenia są sałatki. Warzywne sałatki z dodatkiem serów są fantastycznym pomysłem na letni obiad lub kolację. Trzeba jednak wiedzieć, jakich serów najlepiej użyć do tego typu dań. Oto kilka naszych propozycji.
Aby poczuć rzeczywisty smak serów, należy jeść je w naturalnej postaci, samodzielnie, tak jak robią to choćby Włosi czy Francuzi, którzy deską serów nierzadko kończą posiłki. Nie znaczy to jednak, że sera nie należy łączyć z innymi produktami. Przeciwnie, z odpowiednimi dodatkami smakują znakomicie. Przykładem na takie idealne połączenia są sałatki. Warzywne sałatki z dodatkiem serów są fantastycznym pomysłem na letni obiad lub kolację. Trzeba jednak wiedzieć, jakich serów najlepiej użyć do tego typu dań. Oto kilka naszych propozycji.
Na początek feta. Ten grecki, słony ser króluje na naszych stołach od lat. Jeśli jednak chcemy poczuć prawdziwy aromat, należy kupić prawdziwą fetę. Udające ją sery typu sałatkowego są tylko namiastką prawdziwego, greckiego sera. Feta produkowana jest z mleka krowiego z dodatkiem mleka koziego. Moczona w solance staje się słona i bardzo aromatyczna. Tradycyjnie z dodatkiem fety przygotowuje się sałatkę grecką: pokrojone w kostkę ogórki, pomidory, paprykę i oliwki wrzucamy do miski z kapustą pekińską. Kruszymy fetę na małe kawałeczki i dodajemy do miski. Następnie dodajemy drobno posiekane świeże oregano (choć można zastąpić je suszonym) oraz pieprz i skrapiamy oliwą z oliwek.