Skład serka wiejskiego
- W skład serka bez dodatków wchodzą: twaróg ziarnisty, śmietanka i sól. I w zasadzie nic więcej nie powinno być wymienione na etykiecie. Wówczas taki twarożek stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz niezbędnych aminokwasów. Nie dostarcza nam jednocześnie sztucznych dodatków, które trudno uznać za korzystne dla zdrowia - tłumaczy Ewelina Wieczorek, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku.
Naturalny serek możemy wybrać też w wersji light, czyli odtłuszczonej. - Taki serek ma o 40 procent mniej tłuszczu niż wersja standardowa, jednak pozostawienie w nim niewielkiej ilości tłuszczu jest bardzo istotne z uwagi na przyswojenie, obecnych w tym produkcie, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K - wyjaśnia ekspertka.