Serek wiejski - zdrowy czy tylko fit?

Biały serek wiejski kojarzy się ze zdrowym, dietetycznym śniadaniem. Czy faktycznie to idealny produkt na początek dnia, czy jednak kryje jakieś pułapki? Dietetyk Ewelina Wieczorek omawia dla nas ten produkt.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Śniadaniowy klasyk w wersji fit

Obraz
© 123RF.COM

Biały serek wiejski kojarzy się ze zdrowym, dietetycznym śniadaniem. Czy faktycznie to idealna propozycja na początek dnia, czy jednak kryje jakieś pułapki? Dietetyk Ewelina Wieczorek omawia dla nas ten produkt.

Serek wiejski to twarożek o łagodnym smaku i ziarnistej konsystencji. Jest produkowany z mleka krowiego i zaliczany do grupy serów twarogowych niedojrzewających. W sklepach możemy kupić serki naturalne, czyli te bez dodatków smakowych, jak i wzbogacone szczypiorkiem, ziołami, musami owocowymi.

/ 8Skład serka wiejskiego

Obraz
© 123RF.COM

- W skład serka bez dodatków wchodzą: twaróg ziarnisty, śmietanka i sól. I w zasadzie nic więcej nie powinno być wymienione na etykiecie. Wówczas taki twarożek stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz niezbędnych aminokwasów. Nie dostarcza nam jednocześnie sztucznych dodatków, które trudno uznać za korzystne dla zdrowia - tłumaczy Ewelina Wieczorek, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku.

Naturalny serek możemy wybrać też w wersji light, czyli odtłuszczonej. - Taki serek ma o 40 procent mniej tłuszczu niż wersja standardowa, jednak pozostawienie w nim niewielkiej ilości tłuszczu jest bardzo istotne z uwagi na przyswojenie, obecnych w tym produkcie, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K - wyjaśnia ekspertka.

/ 8Cenne białko

Obraz
© 123RF.COM

Serek wiejski to doskonałe źródło białka. - Jedno małe opakowanie serka "light" dostarcza aż 16,5 gramów białka - podkreśla Ewelina Wieczorek i zwraca uwagę na inne zalety naturalnego serka wiejskiego.
- Dużą wartością dobrego serka jest jego świeżość i naturalność wynikająca z braku dodatkowych substancji - konserwantów, zagęstników czy sztucznych barwników. Skutkuje to oczywiście dość krótkim terminem przydatności do spożycia.

/ 8Uwaga na dodatki

Obraz
© 123RF.COM

Kupując serek warto więc dokładnie czytać etykiety. Lista składników powinna być bardzo krótka. Z tego też powodu nie warto sięgać po serki smakowe.
- Zdecydowanie lepiej wybierać naturalne, a nie te z dodatkami np. słodkich musów, które są źródłem cukrów, sztucznych barwników i aromatów. Słodką alternatywę dla takich gotowych produktów, ale znacznie zdrowszą, można przyrządzić samemu, dodając łyżeczkę niskosłodzonego dżemu czy miodu - proponuje specjalistka z EpiCentrum Zdrowia.

Serek jest pyszny zarówno z owocowymi dodatkami, jak i świeżymi warzywami.

/ 8Serek wiejski w jadłospisie

Obraz
© Fotolia

Naturalny serek bez sztucznych dodatków to idealny produkt na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. - Sam serek dostarcza nam wielu wartościowych składników odżywczych, możemy go jednak wzbogacić pod względem składników, jak i urozmaicić smakowo, dodając do niego wiele różnych dodatków. Do wiejskiego serka świetnie pasują warzywa (np. ogórek, pomidor, szczypiorek), ale też owoce, także suszone i orzechy. Niektóre osoby sporządzają sobie pasty rybne czy jajeczne z dodatkiem tego właśnie serka i warzyw - podpowiada specjalistka ds. żywienia człowieka.

/ 8Serek wiejski w roladkach

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten jest idealny jako wytrawny farsz do warzyw, również grillowanych. Delikatnie odcedzony można nałożyć na plastry grillowanej cukinii, doprawić ziołami prowansalskimi, a następnie zwinąć i spiąć wykałaczką. Można nim wypełnić także pieczone połówki papryki lub wydrążone pieczone ziemniaczki.

/ 8Placuszki serowe

Obraz
© 123RF.COM

Doskonale smakują w wersji na słodko, jak i z pikantnymi dodatkami. 200 g serka należy połączyć z dwoma jajkami, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli (w wersji na słodko należy dodać 4 łyżki cukru i 3 łyżeczki cukru waniliowego).

Serek wiejski odsączyć . W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. W wersji słodkiej wsypać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, twarożek, żółtka jaj. Wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta i pulchna, z widocznymi grudkami od twarożku. Smażyć na teflonowej suchej patelni lub na małej ilości oliwy. Można je również upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - ok. 15 minut w 190 stopniach, pod koniec przewracając na drugą stronę.

/ 8Łosoś z serkiem

Obraz
© 123RF.COM

Ekspresowa przekąska na wytrawnie - odcedzony serek wystarczy delikatnie rozgnieść widelcem i nałożyć na kawałki wędzonego, dzikiego łososia. Rybę zwinąć, ozdobić koperkiem i podawać na półmisku.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce