Serek wiejski - zdrowy czy tylko fit?
Biały serek wiejski kojarzy się ze zdrowym, dietetycznym śniadaniem. Czy faktycznie to idealny produkt na początek dnia, czy jednak kryje jakieś pułapki? Dietetyk Ewelina Wieczorek omawia dla nas ten produkt.
Śniadaniowy klasyk w wersji fit
Biały serek wiejski kojarzy się ze zdrowym, dietetycznym śniadaniem. Czy faktycznie to idealna propozycja na początek dnia, czy jednak kryje jakieś pułapki? Dietetyk Ewelina Wieczorek omawia dla nas ten produkt.
Serek wiejski to twarożek o łagodnym smaku i ziarnistej konsystencji. Jest produkowany z mleka krowiego i zaliczany do grupy serów twarogowych niedojrzewających. W sklepach możemy kupić serki naturalne, czyli te bez dodatków smakowych, jak i wzbogacone szczypiorkiem, ziołami, musami owocowymi.
Skład serka wiejskiego
- W skład serka bez dodatków wchodzą: twaróg ziarnisty, śmietanka i sól. I w zasadzie nic więcej nie powinno być wymienione na etykiecie. Wówczas taki twarożek stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz niezbędnych aminokwasów. Nie dostarcza nam jednocześnie sztucznych dodatków, które trudno uznać za korzystne dla zdrowia - tłumaczy Ewelina Wieczorek, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku.
Naturalny serek możemy wybrać też w wersji light, czyli odtłuszczonej. - Taki serek ma o 40 procent mniej tłuszczu niż wersja standardowa, jednak pozostawienie w nim niewielkiej ilości tłuszczu jest bardzo istotne z uwagi na przyswojenie, obecnych w tym produkcie, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K - wyjaśnia ekspertka.
Cenne białko
Serek wiejski to doskonałe źródło białka. - Jedno małe opakowanie serka "light" dostarcza aż 16,5 gramów białka - podkreśla Ewelina Wieczorek i zwraca uwagę na inne zalety naturalnego serka wiejskiego.
- Dużą wartością dobrego serka jest jego świeżość i naturalność wynikająca z braku dodatkowych substancji - konserwantów, zagęstników czy sztucznych barwników. Skutkuje to oczywiście dość krótkim terminem przydatności do spożycia.
Uwaga na dodatki
Kupując serek warto więc dokładnie czytać etykiety. Lista składników powinna być bardzo krótka. Z tego też powodu nie warto sięgać po serki smakowe.
- Zdecydowanie lepiej wybierać naturalne, a nie te z dodatkami np. słodkich musów, które są źródłem cukrów, sztucznych barwników i aromatów. Słodką alternatywę dla takich gotowych produktów, ale znacznie zdrowszą, można przyrządzić samemu, dodając łyżeczkę niskosłodzonego dżemu czy miodu - proponuje specjalistka z EpiCentrum Zdrowia.
Serek jest pyszny zarówno z owocowymi dodatkami, jak i świeżymi warzywami.
Serek wiejski w jadłospisie
Naturalny serek bez sztucznych dodatków to idealny produkt na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. - Sam serek dostarcza nam wielu wartościowych składników odżywczych, możemy go jednak wzbogacić pod względem składników, jak i urozmaicić smakowo, dodając do niego wiele różnych dodatków. Do wiejskiego serka świetnie pasują warzywa (np. ogórek, pomidor, szczypiorek), ale też owoce, także suszone i orzechy. Niektóre osoby sporządzają sobie pasty rybne czy jajeczne z dodatkiem tego właśnie serka i warzyw - podpowiada specjalistka ds. żywienia człowieka.
Serek wiejski w roladkach
Produkt ten jest idealny jako wytrawny farsz do warzyw, również grillowanych. Delikatnie odcedzony można nałożyć na plastry grillowanej cukinii, doprawić ziołami prowansalskimi, a następnie zwinąć i spiąć wykałaczką. Można nim wypełnić także pieczone połówki papryki lub wydrążone pieczone ziemniaczki.
Placuszki serowe
Doskonale smakują w wersji na słodko, jak i z pikantnymi dodatkami. 200 g serka należy połączyć z dwoma jajkami, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli (w wersji na słodko należy dodać 4 łyżki cukru i 3 łyżeczki cukru waniliowego).
Serek wiejski odsączyć . W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. W wersji słodkiej wsypać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, twarożek, żółtka jaj. Wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta i pulchna, z widocznymi grudkami od twarożku. Smażyć na teflonowej suchej patelni lub na małej ilości oliwy. Można je również upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - ok. 15 minut w 190 stopniach, pod koniec przewracając na drugą stronę.