A jak zrobić grube, amerykańskie naleśniki?
Kluczowy jest w nich dodatek substancji spulchniającym, dzięki którym "pankejki" mogą osiągnąć grubość ok. 1 cm. Nigella Lawson robi je według przepisu: 225 g mąki pszennej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 2 duże jajka (roztrzepane), 30 g masła (roztopionego i ostudzonego) i 300 ml mleka trzeba umieścić w dużym naczyniu i zmiksować na gładką masę. Jeśli nie używasz miksera, najpierw połącz suche składniki, dodaj do nich jajka, masło i mleko. Pankejki smaż na maśle. Gdy na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, przewróć go na drugą stronę.
Możesz podkręcić smak grubych naleśników, dodając do nich pokrojonego w plasterki banana, jabłko albo gruszkę. Do ciasta pasuje cynamon. Z naleśników możemy też zrobić... tort. Każdy naleśnik przekłada się wtedy słodkim kremem i podaje w formie zbitego kopca.