Sekret idealnych naleśników

Cienkie i lekkie jak chmurka albo grube i puszyste - każdy ma swoje ulubione naleśniki. Robi się je szybko, przepadają za nimi zwłaszcza dzieci. Mogą być na słodko albo wytrawne. Najważniejsze w naleśnikach jest jednak smaczne ciasto. Jak je zrobić, żeby było perfekcyjne?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Na śniadanie, obiad lub deser

Obraz
© 123RF.COM

Cienkie i lekkie jak chmurka albo grube i puszyste - każdy ma swoje ulubione naleśniki. Robi się je szybko, przepadają za nimi zwłaszcza dzieci. Mogą być na słodko albo wytrawne. Najważniejsze w naleśnikach jest jednak smaczne ciasto. Jak je zrobić, żeby było perfekcyjne?

/ 11Skąd się wzięły naleśniki?

Obraz
© 123RF.COM

Naleśniki na naszych stołach goszczą od niepamiętnych czasów - prawdopodobnie podawano je już w starożytności. W antycznej Grecji naleśniki robiono z mąki, oliwy, miodu i mleka, a podawano na śniadanie. Słowo "naleśnik" pierwszy raz pojawiło się w dokumentach z 1430 roku.

Dziś niemal każdy kraj ma swój sposób na naleśniki. W krajach afrykańskich najczęściej zjada się je z bananami i zwykle podaje na śniadanie zamiast chleba. Kanadyjczycy i Amerykanie mają swoje "pankejk" - grube i pulchne, najczęściej układane jeden na drugim, serwowane z syropem klonowym i borówkami. W Chinach naleśniki podaje się zarówno na słodko, jak i na ostro. Francuski crepe) to z kolei naleśnik bardzo cienki i delikatny, klasyka gatunku. Słowo "crepe" pochodzi od łacińskiego "crispa", co oznacza "zrolowany", "zwinięty".

/ 11Robimy naleśniki

Obraz
© 123RF.COM

Istnieje mnóstwo przepisów na naleśniki i choć nie ma domu, w którym by ich nie podawano, to nie zawsze wychodzą idealne. Przypalają się, przywierają do patelni. Ciasto jest zbyt gęste lub przeciwnie - zbyt rzadkie. Albo ze smakiem coś jest nie tak. Tymczasem prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Jak więc zrobić naleśniki idealne?

/ 11Sposób na naleśniki wg Magdy Gessler

Obraz
© 123RF.COM

Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. W przepisie Magdy Gessler jajka należy najpierw ubić (mikserem, trzepaczką) ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę. Całość starannie mieszamy. Teraz musimy sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: powinno pokrywać łyżkę i z niej spływać. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Jeśli za gęste - mleko albo wodę.

/ 11Julia Child i jej crepes

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na crepes, czyli cieniutkie, elastyczne naleśniki proponuje legendarna kucharka Julia Child. W książce "Francuski szef kuchni" Julia Child podaje przepis na naleśniki deserowe (ok. 18 sztuk, każdy o średnicy 13-15 cm): 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki zimnej wody, 3 żółtka, 1 łyżka cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek roztopionego masła. Dodatkowym składnikiem są 3 łyżki likieru pomarańczowego, rumu lub koniaku.

/ 11Wykonanie:

Obraz
© 123RF.COM

Przez mniej więcej minutę mieszaj wszystkie składniki elektrycznym blenderem na najwyższej prędkości albo stopniowo łącz płyny z mąką mikserem, ewentualnie drewnianą łyżką. Dodaj suche składniki i przetrzyj całość przez sitko o drobnych oczkach. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby drobiny mąki nabrzmiały i zmiękły. Smaż naleśniki na patelni o średnicy 13-15 cm, żeliwnej albo pokrytej powłoką zapobiegającą przywieraniu. Jeżeli po usmażeniu pierwszego naleśnika dojdziesz do wniosku, że ciasto jest zbyt gęste, rozcieńcz je łyżką lub dwiema wody. Gdy smażysz crepes z wyprzedzeniem, przekładaj je papierem do pieczenia albo folią, aby się nie posklejały.

/ 11Na czym smażyć?

Obraz
© 123RF.COM

Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny. Naleśniki możemy też usmażyć na maśle (najlepiej klarowanym) lub oleju kokosowym. A żeby nie smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy dodać do ciasta ok. 2-3 łyżki oleju albo roztopionego masła. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron.

Miłośnicy słodziutkich naleśników do ciasta mogą dodać cukier (łyżeczkę, ewentualnie łyżkę). Dodatek kakao sprawi, że naleśniki zmienią kolor i smak. Możemy też puścić wodze fantazji i przygotować naleśniki zielone, np. z dodatkiem szpinaku albo bazylii (wtedy składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym). Zamiast mąki pszennej można sięgnąć po kukurydzianą, orkiszową, gryczaną. Wskazówka: szef kuchni Michel Roux do ciasta naleśnikowego dodaje słodką śmietankę. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest również kilka kropli esencji (pomarańczowej, waniliowej, migdałowej).

/ 11A jak zrobić grube, amerykańskie naleśniki?

Obraz

Kluczowy jest w nich dodatek substancji spulchniającym, dzięki którym "pankejki" mogą osiągnąć grubość ok. 1 cm. Nigella Lawson robi je według przepisu: 225 g mąki pszennej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 2 duże jajka (roztrzepane), 30 g masła (roztopionego i ostudzonego) i 300 ml mleka trzeba umieścić w dużym naczyniu i zmiksować na gładką masę. Jeśli nie używasz miksera, najpierw połącz suche składniki, dodaj do nich jajka, masło i mleko. Pankejki smaż na maśle. Gdy na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, przewróć go na drugą stronę.

Możesz podkręcić smak grubych naleśników, dodając do nich pokrojonego w plasterki banana, jabłko albo gruszkę. Do ciasta pasuje cynamon. Z naleśników możemy też zrobić... tort. Każdy naleśnik przekłada się wtedy słodkim kremem i podaje w formie zbitego kopca.

/ 11Naleśniki słodkie

Obraz

Jest wiele dodatków, które pasują do naleśników serwowanych na słodko. Najłatwiej przełożyć je ulubionym dżemem. Polacy lubią naleśniki z serem - twaróg trzeba rozdrobnić, połączyć z jogurtem naturalnym, śmietaną albo mlekiem, cukrem, wanilią i rodzynkami. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka. Grube pankejki polewamy syropem klonowym albo miodem. Są przepyszne z borówkami i bitą śmietaną, choć dodatek tej ostatniej czyni z nich bombę kaloryczną!

Naleśniki serwowane na słodko rolujemy albo zwijamy w tzw. chusteczkę (na pół i jeszcze raz na pół). Można polać je słodką śmietanką, jogurtem z cukrem, sosem czekoladowym albo posypać cukrem pudrem.

10 / 11Naleśniki wytrawne

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem. Do naleśników pasuje farsz z mięsa i grzybów. Naleśnik z wytrawnym farszem, obtoczony w jajku i bułce tartej, a następnie smażony do zbrązowienia to krokiet. Do naleśników wytrawnych pasuje też nadzienie z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy, duszonych warzyw.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

11 / 11Pomysł na różowe naleśniki z burakami

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja