Sekret idealnych naleśników
Cienkie i lekkie jak chmurka albo grube i puszyste - każdy ma swoje ulubione naleśniki. Robi się je szybko, przepadają za nimi zwłaszcza dzieci. Mogą być na słodko albo wytrawne. Najważniejsze w naleśnikach jest jednak smaczne ciasto. Jak je zrobić, żeby było perfekcyjne?
Na śniadanie, obiad lub deser
Cienkie i lekkie jak chmurka albo grube i puszyste - każdy ma swoje ulubione naleśniki. Robi się je szybko, przepadają za nimi zwłaszcza dzieci. Mogą być na słodko albo wytrawne. Najważniejsze w naleśnikach jest jednak smaczne ciasto. Jak je zrobić, żeby było perfekcyjne?
Skąd się wzięły naleśniki?
Naleśniki na naszych stołach goszczą od niepamiętnych czasów - prawdopodobnie podawano je już w starożytności. W antycznej Grecji naleśniki robiono z mąki, oliwy, miodu i mleka, a podawano na śniadanie. Słowo "naleśnik" pierwszy raz pojawiło się w dokumentach z 1430 roku.
Dziś niemal każdy kraj ma swój sposób na naleśniki. W krajach afrykańskich najczęściej zjada się je z bananami i zwykle podaje na śniadanie zamiast chleba. Kanadyjczycy i Amerykanie mają swoje "pankejk" - grube i pulchne, najczęściej układane jeden na drugim, serwowane z syropem klonowym i borówkami. W Chinach naleśniki podaje się zarówno na słodko, jak i na ostro. Francuski crepe) to z kolei naleśnik bardzo cienki i delikatny, klasyka gatunku. Słowo "crepe" pochodzi od łacińskiego "crispa", co oznacza "zrolowany", "zwinięty".
Robimy naleśniki
Istnieje mnóstwo przepisów na naleśniki i choć nie ma domu, w którym by ich nie podawano, to nie zawsze wychodzą idealne. Przypalają się, przywierają do patelni. Ciasto jest zbyt gęste lub przeciwnie - zbyt rzadkie. Albo ze smakiem coś jest nie tak. Tymczasem prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Jak więc zrobić naleśniki idealne?
Sposób na naleśniki wg Magdy Gessler
Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. W przepisie Magdy Gessler jajka należy najpierw ubić (mikserem, trzepaczką) ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę. Całość starannie mieszamy. Teraz musimy sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: powinno pokrywać łyżkę i z niej spływać. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Jeśli za gęste - mleko albo wodę.
Julia Child i jej crepes
Przepis na crepes, czyli cieniutkie, elastyczne naleśniki proponuje legendarna kucharka Julia Child. W książce "Francuski szef kuchni" Julia Child podaje przepis na naleśniki deserowe (ok. 18 sztuk, każdy o średnicy 13-15 cm): 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki zimnej wody, 3 żółtka, 1 łyżka cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek roztopionego masła. Dodatkowym składnikiem są 3 łyżki likieru pomarańczowego, rumu lub koniaku.
Wykonanie:
Przez mniej więcej minutę mieszaj wszystkie składniki elektrycznym blenderem na najwyższej prędkości albo stopniowo łącz płyny z mąką mikserem, ewentualnie drewnianą łyżką. Dodaj suche składniki i przetrzyj całość przez sitko o drobnych oczkach. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby drobiny mąki nabrzmiały i zmiękły. Smaż naleśniki na patelni o średnicy 13-15 cm, żeliwnej albo pokrytej powłoką zapobiegającą przywieraniu. Jeżeli po usmażeniu pierwszego naleśnika dojdziesz do wniosku, że ciasto jest zbyt gęste, rozcieńcz je łyżką lub dwiema wody. Gdy smażysz crepes z wyprzedzeniem, przekładaj je papierem do pieczenia albo folią, aby się nie posklejały.
Na czym smażyć?
Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny. Naleśniki możemy też usmażyć na maśle (najlepiej klarowanym) lub oleju kokosowym. A żeby nie smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy dodać do ciasta ok. 2-3 łyżki oleju albo roztopionego masła. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron.
Miłośnicy słodziutkich naleśników do ciasta mogą dodać cukier (łyżeczkę, ewentualnie łyżkę). Dodatek kakao sprawi, że naleśniki zmienią kolor i smak. Możemy też puścić wodze fantazji i przygotować naleśniki zielone, np. z dodatkiem szpinaku albo bazylii (wtedy składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym). Zamiast mąki pszennej można sięgnąć po kukurydzianą, orkiszową, gryczaną. Wskazówka: szef kuchni Michel Roux do ciasta naleśnikowego dodaje słodką śmietankę. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest również kilka kropli esencji (pomarańczowej, waniliowej, migdałowej).
A jak zrobić grube, amerykańskie naleśniki?
Kluczowy jest w nich dodatek substancji spulchniającym, dzięki którym "pankejki" mogą osiągnąć grubość ok. 1 cm. Nigella Lawson robi je według przepisu: 225 g mąki pszennej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 2 duże jajka (roztrzepane), 30 g masła (roztopionego i ostudzonego) i 300 ml mleka trzeba umieścić w dużym naczyniu i zmiksować na gładką masę. Jeśli nie używasz miksera, najpierw połącz suche składniki, dodaj do nich jajka, masło i mleko. Pankejki smaż na maśle. Gdy na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, przewróć go na drugą stronę.
Możesz podkręcić smak grubych naleśników, dodając do nich pokrojonego w plasterki banana, jabłko albo gruszkę. Do ciasta pasuje cynamon. Z naleśników możemy też zrobić... tort. Każdy naleśnik przekłada się wtedy słodkim kremem i podaje w formie zbitego kopca.
Naleśniki słodkie
Jest wiele dodatków, które pasują do naleśników serwowanych na słodko. Najłatwiej przełożyć je ulubionym dżemem. Polacy lubią naleśniki z serem - twaróg trzeba rozdrobnić, połączyć z jogurtem naturalnym, śmietaną albo mlekiem, cukrem, wanilią i rodzynkami. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka. Grube pankejki polewamy syropem klonowym albo miodem. Są przepyszne z borówkami i bitą śmietaną, choć dodatek tej ostatniej czyni z nich bombę kaloryczną!
Naleśniki serwowane na słodko rolujemy albo zwijamy w tzw. chusteczkę (na pół i jeszcze raz na pół). Można polać je słodką śmietanką, jogurtem z cukrem, sosem czekoladowym albo posypać cukrem pudrem.
Naleśniki wytrawne
Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem. Do naleśników pasuje farsz z mięsa i grzybów. Naleśnik z wytrawnym farszem, obtoczony w jajku i bułce tartej, a następnie smażony do zbrązowienia to krokiet. Do naleśników wytrawnych pasuje też nadzienie z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy, duszonych warzyw.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia