Sałatka jarzynowa
Teraz nieco tradycji. Oto przepis na kultową sałatkę jarzynową. Nie może zabraknąć jej na twoim wielkanocnym stole.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 6 marchewek,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera (wielkości dużego ziemniaka),
- 2 kwaśne jabłka,
- 5-6 ogórków kiszonych,
- 5 jaj gotowanych na twardo,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy,
- natka pietruszki,
- majonez,
- musztarda,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ugotuj na miękko ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, a następnie odstaw do wystygnięcia i obierz. Ogórki kiszone i jabłka także obierz. Ugotowane i obrane warzywa, jabłka wraz z jajkami pokrój w równą kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Dodaj odcedzony groszek oraz kukurydzę i wszystko dokładnie wymieszaj. Majonez wymieszaj z łyżeczką musztardy i powstały sos połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe. Smacznego!