WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Jak prawidłowo gotować warzywa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 65 praktycznych porad do zastosowania od zaraz

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa to podstawa naszej diety – przekonują dietetycy. Powinniśmy dodawać je do każdego posiłku. Wiele z nich możemy bez obaw chrupać na surowo – marchew, seler naciowy, cukinia, ogórki, papryka, rzodkiewki itd. jednak po ugotowaniu stają się lżej strawne. Niestety tracą też część swoich wartości. Często popełniamy ten sam błąd – obieramy je, kroimy i wrzucamy do garnka wypełnionego po brzegi zimną wodą. Potem gotujemy, aż staną się zupełnie miękkie. W ten sposób „zabijamy” większość witamin, jarzyny tracą kolor i smak. Jak tego uniknąć?

/ 6 Nie obieraj

Obraz
© 123RF.COM

Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką, dlatego nie obieraj ziemniaków, buraków czy marchewki. Wystarczy, że przed włożeniem do garnka dokładnie je wyszorujesz. Dzięki temu nie tylko zachowają więcej wartości odżywczych, ale również będą dużo smaczniejsze.

/ 6Gotuj w niewielkiej ilości wody

Obraz
© Shutterstock.com

Do gotowania warzyw używaj jak najmniejszej ilości wody. Dzięki temu zachowają bogactwo aromatów i składników odżywczych. Dodaj również odrobinę cukru lub soli. Nie tylko poprawiają smak, ale także zmniejszają straty witamin i soli mineralnych. Do szczawiu czy szpinaku wlej odrobinę mleka, które zneutralizuje niekorzystny wpływ kwasu szczawiowego. Natomiast do wody, w której gotują się warzywa bogate w karoten, dodaj masła lub innego tłuszczu. Zwiększy on przyswajalność karotenu. Pamiętaj też, że woda, w której gotowały się warzywa, zawiera wiele witamin i soli mineralnych. Nie wylewaj więc jej do zlewu, lecz wykorzystaj jako bazę do zupy czy sosu.

/ 6Wrzucaj na wrzątek

Obraz
© flickr.com | baron valium

Aby ograniczyć utraty wartości odżywczych, wrzucaj warzywa do wrzącej wody. Wyjątkiem jest burak, którego zaczynamy gotować w zimnej wodzie, by zachować jego piękny kolor. Pilnuj również czasu. Zbyt długie gotowanie wpływa na smak i wygląd jarzyn. Nie ma nic gorszego niż rozgotowany brokuł. Twardsze warzywa takie jak marchewka czy burak potrzebują nieco więcej czasu – 12-20 min, natomiast szparagi, kalafior, brokuły, groszek włóż do wrzącej wody dosłownie na 4-5 minut. Z kolei pora, młodą kapustę, jarmuż czy cukinię wystarczy jedynie zblanszować. Jeśli gotujesz różne warzywa w jednym garnku, najpierw wrzuć te najtwardsze.

/ 6Duże kawałki

Obraz
© Shutterstock.com

Staraj się gotować warzywa w całości, jednak jeśli musisz je pokroić, to niech będą to jak największe kawałki. Witaminy i minerały uciekają całą powierzchnią, dlatego im bardziej rozdrobnione jarzyny, tym większe straty wartości odżywczych.

/ 6Pamiętaj o pokrywce

Obraz
© 123RF.COM

Aby przyspieszyć proces gotowania warzyw, użyj pokrywki. Dzięki temu temperatura w garnku szybciej wzrośnie, ponieważ odetniesz dopływ powietrza, i będzie się utrzymywała na stałym poziomie. Krótsze gotowanie jest nie tylko bardziej ekonomiczne, ale również zdrowsze. Nie wszystkie warzywa lubią jednak być gotowane pod przykryciem. Pomidory, szpinak, kapusta, groch czy fasola powinny być gotowane bez pokrywki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce