Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i koperkowym pesto
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 3 garście świeżego szpinaku,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki tartego sera Pecorino,
- 2 garście migdałów,
- ząbek czosnku,
- olej rzepakowy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Zmieszaj ze sobą 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, mieloną ostrą oraz słodką paprykę i tak przygotowaną marynatą natrzyj przekrojoną na pół i oczyszczoną pierś z kurczaka. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj koperkowe pesto. Migdały zalej wrzątkiem i po 10 minutach obierz ze skórki. Posiekany koperek razem z migdałami i czosnkiem wrzuć do miseczki, dodaj 3 łyżki oleju i wszystko zblenduj. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę oleju. Dodaj ser, wlej sok z cytryny i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Na koniec dopraw pesto solą oraz pieprzem i gotowe. Teraz do naczynia żaroodpornego z kurczakiem dodaj umyte pomidorki koktajlowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Szpinak opłucz i osusz. Kiedy piersi z kurczaka są już upieczone, pokrój je w paseczki, wymieszaj z pomidorkami, szpinakiem i koperkowym pesto. Smacznego!