Niezdrowe połączenia
Połączenie pomidora z ogórkiem w sałatce wydaje ci się idealnym rozwiązaniem? Niestety, świeżych ogórków nie powinno się łączyć z produktami o wysokiej zawartości wit. C tj.: pomidorami, kapustą, papryką czy natką pietruszki. Ogórki zawierają bowiem enzym, który niszczy tę witaminę. Ale jest na to rada - przed połączeniem składników wystarczy każdy z nich wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek. Podziała ona ochronnie na witaminę C, a dodatkowo zwiększy wchłanialność likopenu z pomidorów.
Z kolei częste spożywanie pomidorów z produktami nabiałowymi (np. z twarogiem), może doprowadzić do choroby stawów. Zawarte w pomidorach kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle.