Sosy i dressingi
Najczęściej to właśnie one nadają sałacie charakterystyczny smak i sprawiają, że zwykła mieszanka warzyw nabiera oryginalnego wyrazu. Niestety najczęściej są to ciężkie i tuczące sosy na bazie majonezu czy tłustej śmietany. Najgorszą opcją, jeśli samemu przygotowujemy sałatkę w domu, jest sięganie po gotowe dressingi , dostępne w jednorazowych opakowaniach. Niewielkie opakowanie takiego produktu to ok.200 kcal w 50 g. Na dodatek, ogromną większość stanowi niezdrowy tłuszcz i dodatki smakowe.
Jak wiec ożywić smak sałatki, nie narażając się na dodatkowe kalorie? Do zrobienia dressingu użyj lekkiego jogurtu naturalnego lub kremowego jogurtu bałkańskiego. Są one o wiele lżejsze niż majonez, a jednocześnie równie kremowe.
Jeśli wolisz sosy na bazie oliwy, dobrym rozwiązaniem są popularne sosy sałatkowe. Pamiętaj jednak żeby używać do nich dobrej oliwy extra virgin zamiast oleju. To uczyni sałatkę dodatkowo bogatą w kwasy omega. Na rynku są też mieszanki przypraw dodatkowo zawierające błonnik czy zioła, stymulujące trawienie.