Ciągle chorujesz? Sięgnij po ten produkt, a będziesz miał odporność ze stali

Miód to bogactwo naturalnych składników skutecznie wzmacniających odporność ludzkiego organizmu. Wiedziały o tym nasze babcie, prababcie, a nawet… starożytni przodkowie. Dlaczego więc nie skorzystać na tej wiekowej mądrości i sięgać po miód regularnie? To idealna opcja zwłaszcza zimą, gdy częściej narażeni jesteśmy na infekcje, a nasz układ odpornościowy potrzebuje konkretnego wsparcia.

Miód jest niezastąpiony zimąMiód jest niezastąpiony zimą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Martin Eager

W miodzie znajdziemy przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B oraz witaminę C. Wśród obecnych minerałów warto z pewnością wymienić tutaj sód, potas, wapń, cynk, miedź, żelazo oraz magnez. Jednak tym, co czyni miód tak dobrym rozwiązaniem dla naszego zdrowia, są związki fenolowe, w tym antocyjany oraz garbniki, znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, a nawet przeciwnowotworowych. Zawarta w miodzie inhibina wykazuje z kolei działanie bakteriostatyczne.

Pamiętajmy jednak, że mimo swojego prozdrowotnego dobrodziejstwa, miód składa się przede wszystkim z glukozy i fruktozy. To zatem cukier, po który z rozwagą powinny sięgać osoby z nadwagą, otyłością, czy z rozchwianą gospodarką węglowodanowo –insulinową. W przypadku kłopotów z właściwą glikemią, warto sięgnąć po inny wyrób pszczeli, a mianowicie po pierzgę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Właściwości prozdrowotne miodu

Kompozycja składników odżywczych oraz wykazujących działanie prozdrowotne dla człowieka, w przypadku miodu będzie silnie korelowała z tym, z jakim rodzajem miodu mamy do czynienia. Poszczególne gatunki różnią się tutaj nie tylko smakiem, kolorem, zapachem, czy czasem krystalizacji, ale i właściwościami. To dobra informacja, bowiem możemy wybrać produkt niemal w pełni dopasowany do naszych potrzeb zdrowotnych i preferencji smakowych.

Jednak niezależnie od tego, na jaki rodzaj miodu się zdecydujemy, zawsze możemy liczyć na jego pozytywne oddziaływanie na organizm, zwłaszcza w kontekście wspierania odporności. Miód wykazując działanie przeciwzapalne i antybakteryjne sprawdzi się doskonale w przeziębieniu. To doskonały naturalny środek w leczeniu kaszlu i kataru, a także w łagodzeniu innych dolegliwości związanych z infekcjami dróg oddechowych.

Dodatkowo warto wiedzieć, że miód:

  • wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • chroni wątrobę i łagodzi stany zapalne jelit,
  • wykazuje właściwości kardioprotekcyjne,
  • wspiera elastyczność naczyń krwionośnych,
  • wykazuje potencjał w zapobieganiu odkładania się blaszki miażdżycowej,
  • pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego.

Jaki miód wybrać?

Jak już wspomnieliśmy, poszczególne rodzaje miodu charakteryzują się zarówno konkretnymi właściwościami fizykochemicznymi, jak i prozdrowotnymi dla ludzkiego organizmu. Jeśli zależy nam wsparciu naszego układu odpornościowego, z pewnością warto sięgnąć po miód:

  • klonowy – ten rodzaj miodu wykazuje właściwości ogólnie wzmacniające organizm; ten słodki miód przypominający w zapachu syrop klonowy przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom i to właśnie dzieciom jest on szczególnie polecany; warto sięgnąć po miód klonowy, gdy dopadnie nas grypa,
  • rzepakowy – to zdecydowanie jeden z popularniejszych i łatwiej dostępnych miodów w Polsce, śmiało sięgajmy zatem po miód rzepakowy, który wykazuje działanie lecznicze w przeziębieniu i w chorobach dróg oddechowych; to dobra opcja także dla osób chcących wzmocnić układ pokarmowy i układ krążenia,
  • wielokwiatowy – miód wielokwiatowy to obok miodu rzepakowego kolejny popularny i łatwo dostępny produkt pszczeli na rodzimym rynku; ten gatunek miodu sprawdzi się zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu przeziębień, grypy i chorób dróg oddechowych; dodatkowo sięgajmy po miód wielokwiatowy w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, w sytuacji konieczności wzmocnienia serca, czy też łagodzenia objawów alergii,
  • akacjowy – wspomnieliśmy wcześniej, że w spożyciu miodu ostrożność powinny zachować osoby z niestabilną gospodarką glukozowo – insulinową, i tym właśnie osobom dedykowany jest miód akacjowy, jego smak jest delikatnie mdły, nawet kwaskowaty, z kolei wśród właściwości prozdrowotnych wymienia się łagodzenie kaszlu i objawów przeziębienia, a także działanie rozkurczowe dla żołądka i jelit oraz działanie moczopędne,
  • malinowy – wszyscy dobrze znamy właściwości prozdrowotne malin, herbaty z malin, czy tez malinowego soku, stąd też miód malinowy powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce (czy po prostu w kuchennej szafce), miód ten działa rozgrzewająco, napotnie oraz przeciwgorączkowo, doskonale wzmacnia organizm i wspiera leczenie przeziębienia oraz infekcji dróg oddechowych,
  • lipowy – podobnie, jak miód malinowy, gatunek miodu powstający z pyłków kwiatów lipy wykazywać będzie działanie lecznicze w przypadku przeziębienia, grypy, kaszlu, anginy, zapalenia zatok; miód lipowy charakteryzuje się wysokim oddziaływaniem antybiotycznym,
  • nawłociowy – to gatunek zdecydowanie trudniej dostępny, jednak zdecydowanie warto nieco się rozejrzeć i spróbować zaopatrzyć w miód nawłociowy w sezonie jesienno – zimowym, produkt ten wesprze odporność organizmu, przyda się, gdy już dopadnie nas infekcja, a przy tym wzmocni naczynia krwionośne i będzie wsparciem w sytuacji pojawienia się ewentualnych dolegliwości w układzie moczowym.

Sięgając po miód pamiętajmy o jego właściwym przechowywaniu (suche, zacienione miejsce o temperaturze od 8 do 18ºC) i stosowaniu (podgrzewanie do zbyt wysokiej temperatury unieczynnia zawarte w miodzie enzymy).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja