Ciągle chorujesz? Sięgnij po ten produkt, a będziesz miał odporność ze stali

Miód to bogactwo naturalnych składników skutecznie wzmacniających odporność ludzkiego organizmu. Wiedziały o tym nasze babcie, prababcie, a nawet… starożytni przodkowie. Dlaczego więc nie skorzystać na tej wiekowej mądrości i sięgać po miód regularnie? To idealna opcja zwłaszcza zimą, gdy częściej narażeni jesteśmy na infekcje, a nasz układ odpornościowy potrzebuje konkretnego wsparcia.

Miód jest niezastąpiony zimąMiód jest niezastąpiony zimą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Martin Eager

W miodzie znajdziemy przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B oraz witaminę C. Wśród obecnych minerałów warto z pewnością wymienić tutaj sód, potas, wapń, cynk, miedź, żelazo oraz magnez. Jednak tym, co czyni miód tak dobrym rozwiązaniem dla naszego zdrowia, są związki fenolowe, w tym antocyjany oraz garbniki, znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, a nawet przeciwnowotworowych. Zawarta w miodzie inhibina wykazuje z kolei działanie bakteriostatyczne.

Pamiętajmy jednak, że mimo swojego prozdrowotnego dobrodziejstwa, miód składa się przede wszystkim z glukozy i fruktozy. To zatem cukier, po który z rozwagą powinny sięgać osoby z nadwagą, otyłością, czy z rozchwianą gospodarką węglowodanowo –insulinową. W przypadku kłopotów z właściwą glikemią, warto sięgnąć po inny wyrób pszczeli, a mianowicie po pierzgę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Właściwości prozdrowotne miodu

Kompozycja składników odżywczych oraz wykazujących działanie prozdrowotne dla człowieka, w przypadku miodu będzie silnie korelowała z tym, z jakim rodzajem miodu mamy do czynienia. Poszczególne gatunki różnią się tutaj nie tylko smakiem, kolorem, zapachem, czy czasem krystalizacji, ale i właściwościami. To dobra informacja, bowiem możemy wybrać produkt niemal w pełni dopasowany do naszych potrzeb zdrowotnych i preferencji smakowych.

Jednak niezależnie od tego, na jaki rodzaj miodu się zdecydujemy, zawsze możemy liczyć na jego pozytywne oddziaływanie na organizm, zwłaszcza w kontekście wspierania odporności. Miód wykazując działanie przeciwzapalne i antybakteryjne sprawdzi się doskonale w przeziębieniu. To doskonały naturalny środek w leczeniu kaszlu i kataru, a także w łagodzeniu innych dolegliwości związanych z infekcjami dróg oddechowych.

Dodatkowo warto wiedzieć, że miód:

  • wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • chroni wątrobę i łagodzi stany zapalne jelit,
  • wykazuje właściwości kardioprotekcyjne,
  • wspiera elastyczność naczyń krwionośnych,
  • wykazuje potencjał w zapobieganiu odkładania się blaszki miażdżycowej,
  • pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego.

Jaki miód wybrać?

Jak już wspomnieliśmy, poszczególne rodzaje miodu charakteryzują się zarówno konkretnymi właściwościami fizykochemicznymi, jak i prozdrowotnymi dla ludzkiego organizmu. Jeśli zależy nam wsparciu naszego układu odpornościowego, z pewnością warto sięgnąć po miód:

  • klonowy – ten rodzaj miodu wykazuje właściwości ogólnie wzmacniające organizm; ten słodki miód przypominający w zapachu syrop klonowy przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom i to właśnie dzieciom jest on szczególnie polecany; warto sięgnąć po miód klonowy, gdy dopadnie nas grypa,
  • rzepakowy – to zdecydowanie jeden z popularniejszych i łatwiej dostępnych miodów w Polsce, śmiało sięgajmy zatem po miód rzepakowy, który wykazuje działanie lecznicze w przeziębieniu i w chorobach dróg oddechowych; to dobra opcja także dla osób chcących wzmocnić układ pokarmowy i układ krążenia,
  • wielokwiatowy – miód wielokwiatowy to obok miodu rzepakowego kolejny popularny i łatwo dostępny produkt pszczeli na rodzimym rynku; ten gatunek miodu sprawdzi się zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu przeziębień, grypy i chorób dróg oddechowych; dodatkowo sięgajmy po miód wielokwiatowy w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, w sytuacji konieczności wzmocnienia serca, czy też łagodzenia objawów alergii,
  • akacjowy – wspomnieliśmy wcześniej, że w spożyciu miodu ostrożność powinny zachować osoby z niestabilną gospodarką glukozowo – insulinową, i tym właśnie osobom dedykowany jest miód akacjowy, jego smak jest delikatnie mdły, nawet kwaskowaty, z kolei wśród właściwości prozdrowotnych wymienia się łagodzenie kaszlu i objawów przeziębienia, a także działanie rozkurczowe dla żołądka i jelit oraz działanie moczopędne,
  • malinowy – wszyscy dobrze znamy właściwości prozdrowotne malin, herbaty z malin, czy tez malinowego soku, stąd też miód malinowy powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce (czy po prostu w kuchennej szafce), miód ten działa rozgrzewająco, napotnie oraz przeciwgorączkowo, doskonale wzmacnia organizm i wspiera leczenie przeziębienia oraz infekcji dróg oddechowych,
  • lipowy – podobnie, jak miód malinowy, gatunek miodu powstający z pyłków kwiatów lipy wykazywać będzie działanie lecznicze w przypadku przeziębienia, grypy, kaszlu, anginy, zapalenia zatok; miód lipowy charakteryzuje się wysokim oddziaływaniem antybiotycznym,
  • nawłociowy – to gatunek zdecydowanie trudniej dostępny, jednak zdecydowanie warto nieco się rozejrzeć i spróbować zaopatrzyć w miód nawłociowy w sezonie jesienno – zimowym, produkt ten wesprze odporność organizmu, przyda się, gdy już dopadnie nas infekcja, a przy tym wzmocni naczynia krwionośne i będzie wsparciem w sytuacji pojawienia się ewentualnych dolegliwości w układzie moczowym.

Sięgając po miód pamiętajmy o jego właściwym przechowywaniu (suche, zacienione miejsce o temperaturze od 8 do 18ºC) i stosowaniu (podgrzewanie do zbyt wysokiej temperatury unieczynnia zawarte w miodzie enzymy).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości