Kolorowe makarony nie są zdrowe? Właściwa odpowiedź zdziwi wiele osób
Lubisz dania z makaronem, ale szukasz urozmaicenia? Zazwyczaj wybierasz biały lub pełnoziarnisty, ale masz ochotę spróbować czegoś nowego? Mamy dla Ciebie świetną propozycję! Podczas zakupów zwróć uwagę na kolorowe makarony – wiele z nich powstaje z mąk innych niż klasyczna biała, co może być korzystne dla Twojego zdrowia. Czym różnią się od tradycyjnych makaronów, z czego są zrobione i gdzie można je kupić? Podpowiadamy!
Tradycyjny biały makaron, który zapewne masz w swojej kuchni, powstaje z mąki pszennej. Najczęściej wykorzystuje się mąkę z pszenicy durum lub semolinę – grubo mieloną kaszkę również pozyskiwaną z tego rodzaju zboża. Pszenica durum nadaje makaronowi sprężystość i złocisty odcień, a dzięki wysokiej zawartości glutenu makaron zachowuje elastyczność i nie rozpada się podczas gotowania. Podczas produkcji mąkę lub semolinę łączy się z wodą, a w przypadku makaronu jajecznego dodaje się jeszcze jaja.
Drugi popularny rodzaj makaronu to makaron brązowy. Powstaje z mąki pełnoziarnistej mielonej razem z całym ziarnem, czyli z otrębami, zarodkami i bielmem. Najczęściej używa się pszenicy durum, ale także orkiszu, gryki czy żyta. Dzięki temu makaron ma ciemniejszy kolor, bardziej wyrazisty smak i więcej błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Z tego względu jest on uznawany za zdrowszy zamiennik białego makaronu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki makaron w sosie orzechowym
Kolorowe makarony – alternatywa dla makaronu z pszenicy
Jeszcze kilka lat temu wybór makaronów był dość niewielki – dominował klasyczny biały lub jajeczny. Okazjonalnie można było spotkać makaron brązowy. Na szczęście obecnie mamy o wiele większe możliwości, bo na półkach sklepowych coraz częściej goszczą kolorowe makarony. Oto, z czego powstają:
- Soczewica – ten typ makaronu to jedna ze zdrowszych alternatyw dla klasycznego białego. Wytwarza się go m.in. z mąki z zielonej, żółtej lub czerwonej soczewicy. Wyróżnia się wysoką zawartością białka, dlatego z powodzeniem może uzupełniać ten makroskładnik np. na diecie roślinnej. Ten makaron jest też bezglutenowy, więc mogą po niego sięgać osoby z celiakią. Po ugotowaniu jest miękki i sprężysty. Jest też źródłem żelaza, cynku i magnezu.
- Zielony groszek – makaron z mąki z zielonego groszku charakteryzuje się intensywnie zielonym kolorem i lekko słodkawym smakiem. Jest bogaty w białko roślinne oraz błonnik, dzięki czemu syci na dłużej. Nie zawiera glutenu, co również czyni go dobrą opcją dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatkowo stanowi źródło cennych składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor i potas.
- Czarna fasola – makaron z mąki z czarnej fasoli to kolejna bezglutenowa propozycja o wysokiej zawartości białka. Oprócz bogactwa prozdrowotnych składników takich jak kwas foliowy, cynk czy magnez wyróżnia się charakterystycznym, ciemnym kolorem, który nadaje daniom oryginalny wygląd. Ma delikatny, fasolowy posmak. Warto jednak uważać podczas gotowania – zbyt długi czas obróbki może spowodować utratę intensywnej barwy i nadmierne rozmiękczenie.
Na sklepowych półkach można również znaleźć barwione makarony pszeniczne. Choć mogą one stanowić ciekawe urozmaicenie potraw, zawierają gluten, dlatego osoby na diecie bezglutenowej lub eliminujące pszenicę, np. ze względu na alergię, powinny dokładnie sprawdzać etykiety produktów. Poza tym charakteryzują się niższą zawartością białka i błonnika.
Do barwienia makaronów pszenicznych wykorzystuje się m.in.:
- algi,
- dynię,
- bataty,
- buraki,
- szpinak,
- sepię (atrament z kałamarnicy).
Gdzie można kupić kolorowe makarony?
Obecnie nie jest już tak trudno znaleźć kolorowe makarony na półkach sklepowych. Można je spotkać w większych marketach i popularnych dyskontach, jednak najszerszy wybór oferują sklepy internetowe.
Wiele z nich, zwłaszcza tych barwionych naturalnymi składnikami, to specjały kuchni włoskiej. Takie makarony często dostępne są w sklepach z produktami regionalnymi lub na działach z kuchniami świata.
Pomysły na dania z kolorowym makaronem
Włączenie kolorowych makaronów do swojego menu daje nam ogrom możliwości kulinarnych. Od klasycznych potraw z sosem pomidorowym po dania z owocami morza czy pożywne sałatki makaronowe. Oto kilka przykładów potraw, w których sprawdzą się kolorowe makarony:
- carbonara z zielonym tagliatelle,
- różowy makaron z musem truskawkowym,
- czarny spaghetti z krewetkami i czosnkiem,
- spaghetti bolognese z makaronem z czerwonej soczewicy,
- zapiekanka z pełnoziarnistym penne, serem, cukinia i pomidorami,
- sałatka z trójkolorowym fusilli z serem feta, czerwoną cebulą i oliwkami,
- różnokolorowe muszle makaronowe nadziewane serem ricotta i szpinakiem.
Czy warto kupować kolorowe makarony?
Tak, kolorowe makarony mogą być urozmaiceniem diety i ciekawie prezentują się na talerzu. Jednak zanim je kupisz, pomyśl, czego od nich oczekujesz. Jeśli szukasz zdrowszych zamienników klasycznego makaronu, te z mąk strączkowych (np. z soczewicy, grochu czy fasoli) mogą być dobrym wyborem – dostarczają więcej białka, błonnika i składników mineralnych. Z kolei makarony pszenne barwione naturalnymi dodatkami, takimi jak buraki czy szpinak, nie różnią się znacząco składem, jednak mogą wzbogacić danie wizualnie i smakowo.
Kolorowe makarony to także świetny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia bardziej różnorodnych potraw. Oprócz tego sprawiają, że posiłki stają się ciekawsze i mogą pomóc w odkrywaniu nowych smaków. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, warto je wypróbować!
Agata Soroczyńska, dietetyk kliniczny i sportowy dla Wirtualnej Polski