Kupuj najlepsze
Rzodkiewki są raczej delikatnymi i nietrwałymi warzywami, dlatego można je przechowywać w lodówce do 2 dni. Wybierając rzodkiewki, należy zwrócić uwagę nie tylko na ich korzeń, ale także na liście. Kiedy są pożółkłe, zrezygnuj z kupna takiego pęczka, gdyż może to świadczyć o dużej zawartości azotanów. Przerośnięte, pękate rzodkiewki także mogą zawierać ten związek w nadmiarze.
Aby dobrze przechowywać rzodkiewki, należy pamiętać o trzech zasadach:
- Zaraz po kupnie trzeba je dokładnie umyć i odciąć liście.
- Nie przechowywać ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach (niedobór tlenu przyspiesza proces przekształcania azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny).
- Nie należy przechowywać rzodkiewek w lodówce dłużej niż 2 dni.