Skarbnica witamin i soli mineralnych
Rzepa kojarzy się z krzepą i słusznie! Konsumpcja tego warzywa z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Co ważne, produkt ten jest niskokaloryczny, w 100 g rzepy jest zaledwie 22 kalorie i 4 g węglowodanów, dlatego poleca się go szczególnie osobom dbającym o linię.
W niepozornym warzywie znajdziemy sporą dawkę antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się komórek i tym samym chronią przez wieloma chorobami, w tym nowotworami. Jedząc bulwy dostarczymy organizmowi witaminę C, a konsumując liście witaminę A, E i beta-karoten. Mieszanka ta wzmacnia układ immunologiczny, zwłaszcza w okresie największej zachorowalności na przeziębienie i grypę, a także działa bakteriobójczo.
Istotnym składnikiem rzepy jest błonnik pokarmowy, który zasyca na dłużej, pomaga regulować poziom cukru, a także wspomaga pracę układu trawiennego. Jedząc regularnie rzepę pozbędziemy się takich dolegliwości, jak zaparcia czy uczucie ciężkości żołądka. Ponadto, rzepa to naturalny sposób na detoks - pomaga oczyścić organizm z toksyn i w ten sposób pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Niemniej ważna jest znajdująca się w rzepie luteina, która w połączeniu z witaminą A i C stanowi naturalną profilaktykę chorób oczu i poprawia jakość widzenia.